söndag 3 mars 2013

Utbilda ledare, utbilda spelare

Fotbollstränare är till för att utbilda spelare, framförallt i ungdomsåren, och hur ska de kunna göra det om inte de själva är utbildade?

Det finns massor av duktiga ledare som saknar tränarutbildning men ändå gör ett fantastiskt jobb, men kanske hade de gjort ett ännu bättre jobb om det gick på utbildningarna.
Under den första delen av utbildningen handlar nästan allt om erfarenhetsutbyte och grundläggande värderingar, ju längre man kommer ju djupare går man i tekniken och taktiken.

Men jag förstår mig inte riktigt på att det fortfarande 2013 finns stora (och små) ungdomsföreningar som helt saknar utbildade ledare.
Och jag förstår inte heller de föreningar som lägger över kostnaden för utbildningen på ledaren själv i fråga.

Tänk om!!!

Ja, risken finns att en förening utbildar en ledare som inom en tid slutar eller väljer att gå vidare.
Den risken får man ta.
Med tanke på att chanserna ökar för att ge ungdomarna en bra utbildning så är risken helt klart värd det.

Enligt mig bör det finnas minst en utbildad ledare i varje lag i föreningen, ledare upp till 11-12år bör ha minst Bas1 och ledare för 13+ bör ha minst Bas2.

Vad gör man då om pengarna i en förening saknas och man inte kan skicka ledare på SvFFs utbildning?

Först och främst, sök bidrag för ledarutbildning. Detta kan din kontakt på SISU hjälpa dig med!
Nummer två, budgetera för X antal personer att kunna gå varje år och ge dem detta gratis mot att de sedan kör internkurser i föreningen. Dvs. att de går igenom vad de fått lära sig på kursen.

OBS! Viktigt där är att inte internkurserna ersätter SvFF's kurser utan används som ett komplement.

Som förening bör man också ha en utbildningsplan för sina spelare, men lika viktigt är det att ha en utbildningsplan för sina ledare.

Och till sist, har ni också brist på ledare? De framtida ledarna är de som är på väg att sluta som spelare.
Därför bör man kanske ha i åtanke att låta spelarna som varit med ett tag i A-laget "känna på" att träna yngre förmågor och om de trivs med uppgiften kan man påbörja utbildningen sida vid sida med spelarkarriären.

Detta är ett område där många föreningar kan utvecklas massor. Ta er tiden, sätt er ned och funderar hur er förening ska jobba för att lyckas med spelarutbildningen.

//M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar