söndag 21 april 2013

Till Migrationsverket 2

Här kommer ännu ett öppet brev till Migrationsverket, detta kommer även att sändas till dem via e-post.


Hej!
Jag skickade några frågor till er för ett par månader sedan, ni har tyvärr inte förmått er att svara.
Det gör mig både ledsen och arg, tyvärr kan jag inte tolka det annorlunda än att ni saknar svar för det arbete som ni utför.

Nu har jag fler frågor, och denna gången hoppas jag att ni vill ta er tiden att svara.

Om jag har förstått saken rätt så ska ni fatta era beslut efter utlänningslagen, och mina frågor berör den.

Kap. 1 §2. Tolkar jag som så att alla är barn tills de fyllt 18. Med andra ord är en person vid 16års ålder ett barn. Korrekt?

Kap. 1 §10. Tolkar jag att vid alla fall som berör barn ska ni ta extra hänsyn så att dennes hälsa eller utveckling inte äventyras. Korrekt?

Kap. 12 §1. Ni skall inte verkställa utvisning om det finns anledning att tro att den ni utvisar riskerar någon form att bestraffning i det land ni utvisar denne till. Korrekt?

Kap. 12 §2. Ni skall inte verkställa utvisning om det finns risk för att denne kan förföljas i det land som denne utvisas till. Korrekt?

Kap. 12 §3. Ni skall inte verkställa en utvisning om landet berörs av en väpnad konflikt och i enlighet av kap. 4 §2 är detta då en flykting som behöver skydd. Korrekt?

Nu vill jag bygga ett litet scenario för er...

En familj från Jemen har bott i Sverige de senaste 5åren, detta efter att de varit på flykt i ungefär lika lång tid. Pappan i familjen är efterlyst i sitt hemland för ett brott han hävdar att han inte har begått, hans egen version menar att det beror på politiska åsikter.
Vi vet att Jemen är ett fattigt land med stora brister i så väl hälsa som infrastruktur och vi vet att svenska UD klassar landet som farligt på grund av inre väpnade konflikter.

Familjen som kom till Sverige i januari 2008 har sedan dess fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, men på grund av oroligheterna i Jemen har ni valt att inte utvisa familjen.
Tiden har gått och pojken i familjen har gått från 11år till 16år, han pratar flytande svenska och kämpar med att bli behörig för det svenska gymnasiesystemet. På fritiden spelar han fotboll och umgås med sina vänner.

Efter 5 år i Sverige bestämmer ni er att utvisa familjen, massor av människor sluter upp bakom familjen och vill hjälpa dem att övertala er att ompröva deras beslut. Under tiden väljer familjen att gömma sig, rädda för sitt liv att skickas tillbaka till det land som de lämnat nästan 10år tidigare.
Efter ett tag klarar inte mamman och pojken att vara gömda längre utan väljer att åka till er och be er att ompröva beslutet.

En familj väljer att ta hand om dessa två, men pappan valde att fortsätta gömma sig.
Mamman och pojken får av er och polisen en känsla av att beslutet kan omprövas, men tillslut får de avslag, under denna tiden går 16-åringen i skolan precis som vanligt.
Deras uppfattning är att de får tre veckor på sig att överklaga ert beslut och under denna tiden får de också ett par inbokade tider för besök hos polis.
Efter en vecka är ett sådant besök.
Polisen griper dem och bara timmar senare sitter de på ett flyg som går via Köpenhamn, till Kairo och vidare till Jemen.
Polisen följer dem till Kairo, men där väljer sedan polisen att vända om och skickar mamman och sonen själva till Jemen.

Här antar jag att ni avslutar ert ärende?

Det här har hänt sedan.

De landar på flygplatsen i Jemen, där de grips och sätts i fängelse.
För att komma ut från fängelset måste någon betala vakterna, och vem ska göra det i ett så fattigt land som Jemen? Tur att de har svenska vänner som kan föra över pengar till deras släktingar.
När de väl kommit ut från fängelset får de träffa sin släkt, eftersom att polisen inte lät dem ta med något från Sverige så kom de helt tomhänta, och återigen till ett väldigt fattigt land.
Släkten har fått uppfattningen av att mamman och sonen är efterlysta efter som att pappan var efterlyst, och de blir tvungna att gömma sig och kan inte gå för att skaffa ID-handlingar eller något som styrker deras identitet.
Då förstår ni också att den 16-årige killen inte heller kan gå i skolan.

Så min fråga till er är, hur anser ni att om detta scenario har hänt att ni inte har brutit mot följande:
Kap. 1 §10 Barnets hälsa eller utveckling ska inte äventyras, ni skickar en 16åring till ett land där han inte kan gå i skola och får leva i fattigdom.
Kap. 4 §2 Ni hävdar alltså att Jemen inte har en väpnad konflikt? (Det finns både inre och yttre)
Kap. 12 §1 Ni ska inte skicka någon till ett land där de kan komma att bestraffas, Jemen satte dem i fängelse direkt, vilket via svenska privatpersoner har lösts men nu är de efterlysta.
Kap. 12 §2 Ni ska inte skicka någon dit de riskerar förföljelse, man visste ju redan innan att pappan i familjen var efterlyst. Alla som kan något om kulturen i Jemen visste att de skulle bli efterlysta där. Med andra ord förföljda.
Kap. 12 §3 samma som Kap 4 §2. Ni ska alltså inte utvisa någon till ett land där det är väpnad konflikt.

Ni behöver inte svara att ni inte kan gå in på enskilda fall, utan svara bara om jag förstått de olika paragraferna rätt och om ni anser att ni tagit rätt beslut på följande scenario.
Och snälla, svara denna gången.

Med vänliga hälsningar (om det hjälper)
Magnus Eriksson
Växjö 2013-04-21

2 kommentarer:

  1. Det råder ingen väpnad konflikt i Jemen, däremot råder det svåra motsättningar. Jemeniter kan därför bosätta sig i någon del av landet där det är säkert. Bostadsbrist, matbrist och vattenbrist är sociala problem som inte ger rätt till asyl i något land. Långvarig vistelse i Sverige är inte heller ett asylskäl. Att vid inresa bli förhörd av gränspolis och få övernätta i häkte är inte att bli straffad eller utsatt för förföljelse.
    Vad som däremot är ett brott mot FN:s flyktingkonvention är att en flykting tar sig runt halva jorden för att söka asyl i Sverige istället för att söka skydd i första säkra land.

    SvaraRadera
  2. Endast en byråkrat kan i ett försvarstal hävda att Jemen inte är i en väpnad konflikt.
    På Migrationsverkets papper kanske det inte står så, men att USA bombade Jemen för fyra månader sedan anser nog de flesta människor att kalla för väpnad konflikt. Och det då också en yttre sådan, jag skulle även vilja påstå att det finns en inre då dels soldater utövar våld men även stamkrig pågår.
    Hm... Jag blir rädd när du säger att de kan bosätta sig någonstans där det är säkert, Jemen har inte en sådan plats även om svenska byråkrater vill tro det.
    Kap1.10 tycker jag absolut är en punkt som gör att mat och vattenbrist ska tas i hänsyn i fallet.
    Förhörd av gränspolis? Så du tror på allvar att om vi inte lyckats betala ut dem så hade de släppts?
    Deras resa till Sverige har du uppenbarligen inte läst på vidare väl om, om du går igenom en del av historiken så kommer du inse att familjen där gjort rätt (till en början) då de försökt att få bo och leva i Saudiarabien. Efter en lång tid där kände de sig otrygga och rädda för att bli hemskickade valde de att fortsätta till Turkiet. Där ifrån gjorde de senare sin resa till Sverige. Det tog nästan 5år från att de lämnade Jemen tills att de kom till Sverige.

    //M

    SvaraRadera