torsdag 25 juli 2013

Förväntningarnas spel och EM final

Igår förlorade Sverige för första gången sedan Pia tog över som förbundskapten.
Igår gick Sverige av planen mållösa och åkte därmed ut från EM.
Igår mötte Sverige, Tyskland.

Om man för en månad sedan hade sagt att Sveriges ända förlust i EM hade blivit med 1-0 i en otroligt spännande match mot Tyskland, så hade nog de flesta tyckt att det låter ganska ok.
Men saker och ting förändras.
Den kolossalt mycket större fotbollsmakten Tyskland darrade en aning i gruppspelet men tragglade sig vidare, och i kvarten fick de traggla ännu mer. 
Tyskorna var inte dem samma, och Sverige hade bara blivit bättre och bättre under turneringens gång, och Sverige hade en tolfte spelare på Ullevi.
Nu skulle vi ta revansch för alla de gånger som Tyskland stått mellan oss och fullkomlig succé.
Det var som bäddat för en svensk seger.
Förväntningarna hade ändrats.

De flesta av er såg matchen igår, det var nära, och det kunde ha gått, men gör man inga mål i fotboll så vinner man inte. 

Den i förhand uppskrivna succén uteblev och kritikerna fick åter igen skrika högst.
Mitt flöde var splittrat igår, det fanns de som uppenbart var besvikna för stunden men som i helhet tyckte att Sverige presterat godkänt eller över det.
Sen fanns det dem som var tillbaka på ruta ett igen, de vars kommentarer är ett överflödigt bevis på människors intelligensbrist.
De som hördes efter matchen mot Danmark men sedan suttit tysta fram tills igår, de som hade varit tysta även igår om bollen gått fem centimeter längre åt höger, eller vänster.

Det är inte så att jag vill ta bort deras rättigheter till att tycka vad de vill, jag förstår att vi tycker olika och det är okej för mig.
Det jag är kritisk emot är deras sätt att uttrycka sig i ord med förnedring, sexism och hat, och jag är kritisk emot att inte Sveriges största medier tar bort inlägg som går över gränsen.

Nu vidare till något helt annat, eller nja, ämnet är fortfarande EM 2013.
50.000 biljetter är sålda till finalen, de flesta av dessa har köpt biljett dit med förväntan att få se Sverige i final.
Vad händer nu?

Jag hoppas och utgår från att det fortfarande kommer 50.000 personer, att det blir en folkfest och att vi kan skriva succé i sammanfattningen av Europamästerskapet i Fotboll för damer 2013.

Sverige kan både som lag, som arrangör och som publik sträcka på sig efter detta mästerskapet. Tillsammans lyckades vi bevisa att vi är en fotbollsnation, vi har flyttat gränserna och vunnit ny mark!

//M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar