tisdag 16 oktober 2012

Elitsatsningar, olika betydelser.

Har suttit hela förmiddagen och läst artiklar om Elitsatsningar och Talangutveckling.
Visst blir man skrämd av vissa artiklar, men också om kommentarer och bloggar i ämnet.
Det finns föreningar som säger att de elitsatsar då deras äldsta ungdomslag tränar en gång extra i veckan jämfört med grannklubben. Det finns de som påstår sig elitsatsa eftersom att de väljer att neka spelare som de inte tycker är tillräckligt bra. Vissa säger att de jobbar med talangutveckling för att de har anställt en heltidsanställd tränare, andra har talangutveckling för att de väljer att sålla spelare vid tioårsåldern. Begreppen elistsatsning och talangutveckling har drabbats hårt, mycket på grund av media.
Och folkanstormningarna blir allt större så fort någon tar orden i sin mun.

Som exempel har jag läst en artikel från DN: Sexåringar handplockas för elitsatsning.
Ordet "elitsatsning" behöver inte ens vara med i denna rubrik, det svartmålas redan där då det egentligen inte har någon riktig innebörd i artikeln.
I artikeln står det om att Hammarby Fotboll valt att gallra bland sex och sjuåringar.
Det står alltså ingenting om hur pojkarna ska tränas, hur ofta eller med vilken typ av ledare, nej faktiskt så står det ingenting om hur Hammarby tänker. Så vad är elitsatsningen?
Med andra ord så borde rubriken varit: "Hammarby gallrar bland sexåringar".

När jag sedan läser bloggarna som man finner under artikeln så svartmålar bloggskribenterna ordet elitsatsning. De tror efter att ha läst artikeln att all elitsatsning handlar om utgallring av barn, vissa kommer också in på spår om att det är därför som idrottsmän skadas eller dör av hjärtproblem på planen. På grund av elitsatsning alltså. Vilken elitsatsning? Den Hammarby gör med sexåringar?
Vi vet ju inte ens vad de gör.

Jag vill poängtera att det ovanstående var varken för eller emot Hammarby, poängen var att ordet elitsatsning har blivit ett ord som vi inte riktigt vet vad det står för eller hur vi ska använda det. Media älskar ordet eftersom att det upprör och säljer rubriker.

Det är för mig väldigt tråkigt att poängen i artiklarna inte tas fram på rätt sätt och att diskussionerna och hatet mot idrotten inte har något som helst med idrotten i synnerhet att göra. Jag har sett många bloggar som handlar om att man ska stoppa de klubbar som vill träna mer en ett par gånger i veckan, bloggar som ber oss att sluta hylla idrotten på grund av att idrotten skulle vara byggd på ett kränkande och nedvärderande sätt. Så fort elitsatsning nämns i media får det den effekten, och media behöver inte ens skriva om själva satsningen, utan som ovan bara skriva att de gallrar bland barn.

Tråkigt att ett ord har fått en så pass felaktig betydelse i allmänhetens öron.

//M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar