måndag 4 november 2013

Idrottsvåldet, SVT

Har under förmiddagen följt SVT Forum diskutera idrottsvåldet inom svensk idrott och framförallt svensk fotboll. Såväl politiker, polis, jurister, klubbar och supportrar fanns på plats och förde sin talan tillsammans med de största svenska idrottsorganisationerna.
Det är den ständiga debatten om hur man ska få bort det våld som finns på och runt arenorna i samband med matcherna men det är också en debatt om att bygga om arenorna utan ståplats, om dyra böter för bengaler och övrigt pyro, det är en debatt som berör hela den unika svenska supporterkulturen.


Jag är starkt emot allt detta idrottsrelaterade våld, jag tycker att det är synd för svensk fotboll att relativt ofta behöva drabbas av dessa människors idioti. Men i diskussionen om att ta bort ståplats och att helt förbjuda pyro är jag inte lika övertygad.
Vi kan väl vara så ärliga och säga att inget lag i Allsvenskan spelar en fotboll som fyller våra nya stora arenor just på grund av den kvalité som fotbollen erbjuder. Svensk fotbollspublik kommer för att det allt som oftast är en fest på arenorna, det är en kultur och en stämning som ger en gåshud och det är känslor som är enorma. Den svenska supporterkulturen är överlag en fantastisk kultur och i det största handlar det om gigantisk kärlek från supportrar som varje vecka träffas för att ge sitt stöd till laget det lever med.

Vi ska inte bränna ned våra arenor
Ofta kommer diskussionen om det idrottsrelaterade våldet tillbaka till en diskussion om pyroteknik, de så kallade bengalerna, och självklart, är det ett förbud så är det och då bör det accepteras. Men jag tror samtidigt att vi alla kan erkänna att det är vackert när rökfärgen stiger mot himmeln. I denna frågan tycker jag att man ska se över hur man kan organisera pyroteknik, så att man får bort riskerna och att det inte stör matcherna. Och om man skulle lyckas att nå denna organiseringen så kan man ha nolltolerans mot alla bengaler som brinner utanför de organiserade.

Det är en känslig debatt
Det är en svår och känslig diskussion, men jag tror att de allra flesta har samma önskemål om hur inramningen till matcherna ska vara. Vi vill att idrotten ska vara en fest, att alla ska vara välkomna och att alla ska känna sig trygga. Vi önskar alla att idrotten ska vara en stark och ledande kultur i ett hälsosamt Sverige där supporterkulturen blomstrar och lockar ännu fler personer till våra arenor. 

//M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar