måndag 28 oktober 2013

Talangutveckling enligt statistiken del 2

Missade du del 1, läs här: Talangutveckling enligt statistiken.

Efter att ha fått en liten inblick i föreningarnas visioner vad gäller sina akademier så är det nu dags att ta en titt på några klubbars A-lag för att se hur visionen efterlevs. Självklart ska man ta i aktning att vi nu synar några av världens absolut främsta fotbollsklubbar och att deras framgång mäts i A-lagets resultat. Varför statistiken kan vara av intresse är för att se om deras talangutveckling och akademi producerar elitspelare eller om A-laget köper in spelare för att nå resultat.

Arsenal:
Akademins huvudmål: Att producera A-lagsspelare.
Akademins spelarursprung: 95% från London/Storbritannien 5% från utlandet. 
Akademins kostnad per år: ca: 3milj €.
A-laget: 4 spelare kommer från regionen (södra England), 2 spelare kommer från övriga England/Storbritannien och 24 spelare kommer från utlandet.

Barcelona:
Akademins huvudmål: Huvudtruppen ska ha spelare från akademin.
Akademins spelarursprung: 70% från Katalonien, 20% från övriga Spanien, 10% från utlandet.
Akademins kostnad per år: ca: 10milj €. *
A-laget: 8 spelare kommer från regionen (Katalonien), 5 spelare kommer från övriga Spanien och 9 spelare kommer från utlandet.

Bayern München:
Akademins huvudmål: Spelare med toppkvalitet och spelare från vår klubb ska fullt ut identifiera sig själva med föreningen.
Akademins spelarursprung: 90% från Bayern, 5% från övriga Tyskland, 5% från utlandet.
Akademins kostnad per år: ca: 3milj €.
A-laget: 6 spelare kommer från regionen (Bayern), 5 spelare kommer från övriga Tyskland och 13 spelare kommer från utlandet.  

* Barcelona har bland annat La Masia i sin budget som är ett lägenhetshus för sina unga talanger och deras familjer som har för långt till träning eller kommer från utlandet, därav den högre kostnaden.

Observera att klubben har utländska spelare i sin akademi, dvs. att ex. Barcelona skulle kunna klara av att efterleva huvudmålet och samtidigt ha en trupp med fler spelare som kommer från utlandet. I målet står det inget om att akademin ska fostra spelare från den egna regionen, det står dock att akademin ska innehålla spelare som härstammar från den.

Så vad är det då som gör att just Barcelona och Bayern München lyckas så bra med att få fram världsspelare från sin region och till skillnad från Arsenal inte behöver köpa in lika många spelare.
Det finns inte många stora skillnader enligt ECAs rapport men det som är tydligt och lätt att läsa ut är att Barcelona har flest anställda tränare (36st på 250 spelare dvs 1 tränare på 6,9 spelare), tvåa kommer Bayern München (26st på 185 spelare dvs 1 tränare på 7,1 spelare) och trea är Arsenal (18st på 180 spelare dvs 1 tränare på 10 spelare).
En annan tydlig skillnad är när man introducerar taktik i lagen där Barcelona börjar redan vid 8år, Bayern München börjar vid 11år och Arsenal väntar tills att spelarna är 14år. Om man istället tittar på när de börjar träna med vikter vid fysträning är Arsenal tidigast och börjar vid 15år, Bayern München börjar vid 16år och Barcelona är sist ut och börjar först vid 17år.
Barcelona och Arsenal har formationen 4-3-3 i samtliga akademilag som spelar 11-manna, medan Bayern München spelar 4-4-2.

Att ha rätt tränare är en förutsättning, men vad är "rätt tränare"?
I snitt lägger de framgångsrika klubbarna 26% av sin budget för akademilagen på att anställa personal till sina lag, det är den överlägset största posten inom akademierna och på andra plats följer anläggningen som tar 15% av budgeten.
Det är därmed tydligt att klubbarna anser att tränaren är väldigt viktig, men på frågan om vad klubben har för tränare så skiljer det sig ganska mycket, exempelvis Arsenal och Ajax söker tränare som tidigare varit spelare på världsnivå medan Barcelona inte anser att det är nödvändigt. Bayern München står lite mitt emellan och säger att från U13 vill de ha fd. spelare eller tränare med stor erfarenhet och med UEFA Pro Licens.
På frågan om det finns en tydlig tränarfilosofi i klubben har 65% av klubbarna svarat att den är väldigt tydlig och 26% har svart att det finns någon form av utarbetad tränarfilosofi.

Snabb sammanfattning:
En uppföljning på akademiernas spelare visar att klubbarna lyckas olika med att fostra spelare från de egna ungdomslagen till A-laget, men Barcelona visar att det går och att de har kommit på hur man får fram talangerna. Jag kommer att återkomma till detta när jag berör hur träningarna ser ut och hur lagen spelar genom de olika åren.
Sen avslutningsvis så har jag nu börjat komma in på vad klubbarna anser om tränarna, vad behöver de för erfarenheter, behöver de en specifik filosofi m.m. Detta ämnet ska jag ta med mig in i nästa del och undersöka mer, finns det här några större skillnader och är det värt att lägga dyra utgifter på att anställa tränare till ungdomslag?
I del 3 ska jag också kolla på antalet träningstillfällen i de olika åldersgrupperna och se vad som skiljer sig där, jag kommer också välja ut några svenska klubbar att jämföra med de största europeiska talangfabrikerna.

Källor:
ECA report on youth academies.
Officiella hemsidor för Barcelona, Arsenal och Bayern München.
Wikipedia.
+ Egna tankar.

//M   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar