söndag 27 oktober 2013

Talangutveckling enligt statistiken

Jag har många gånger hört utryck liknande "man ska ha tur som tränare om man får en talang i sitt lag som kan bli något i framtiden", eller att "den här klubben är så liten att sannolikheten att en talang föds här är nästan obefintlig".
Och ibland har jag varit beredd att hålla med, att som tränare få en spelare med rätt vilja, karaktär och med de fysiologiska förutsättningarna vore att dra lyckans lott, - att ha tur helt enkelt.
Sen vore det upp till mig som tränare att förädla denna guldklimp som på något mystiskt sätt hamnat i min grupp av spelare.
Men är det verkligen så?

ECA har gjort en studie över flera klubbar runt om i Europa och om deras arbetssätt med akademier och talangutveckling. Deras rapport försöker att hitta ett samband mellan olika klubbar som lyckas att producera flera talanger till världseliten inom fotboll. För kan det inte upplevas en aning märkligt att ett område som Bayern, Katalonien eller en viss del av London har fått fram så många spelare som når till toppen av europeisk fotboll. Och då menar jag inte spelare som kommer till dessa klubbar vid en viss ålder (ex. vid gymnasiet), utan jag pratar om spelare som är födda i dessa områden.
Och ja, jag kan hålla med om att det är förhållandevis stora områden med många invånare, så chansen att en talang föds just där är relativt stor, men ta då exempelvis Ajax, en klubb från Amsterdam, en stad i ungefärlig storlek med Stockholm. Varför lyckas dem med sin talangutveckling bättre än vad många andra klubbar gör?
Jag är inte säker på om svaret på frågan finns i ECAs rapport, men det finns helt klart en del aspekter som är värda att diskutera vidare och ta med oss ut i de svenska klubbarna. Men rapporten är så stor och för att få fram ett rättvist resultat kommer jag också behöva leta efter andra källor och statistik som producerats under de senaste åren, därför kommer detta att bli ett inledande inlägg i en rad som berör just denna statistik, frågeställning och utvärdering.

Vad har alla dessa klubbar gemensamt?
Det man kan utläsa som också stämmer in på alla de klubbarna som lyckas att få fram elitspelare gång på gång är att de har en tydlig vision och gör ett långsiktigt arbete med att jobba fram spelare till sitt egna A-lag.

Ex. Arsenal, huvudmål för akademin: Att producera A-lagsspelare.
Ex. Inter, huvudmål för akademin: Två spelare från varje ålderskull ska nå A-truppen.

88% av de tillfrågade klubbarna anser att akademins framgång mäts i huruvida de lyckas få fram spelare till klubbens A-lag, 74% tycker också att ett mätinstrument är om man lyckats att producera professionella spelare.
40% av de tillfrågade klubbarna hävdar att ungdomslagens resultat är ett bevis på framgång, dvs. att 6 av 10 klubbar inte tittar på resultat utan på utbildning och att skapa framtida spelare.

Lokala spelare är viktigt!
En annan gemensam nämnare är att det finns en strävan efter att få fram egna, lokala talanger via akademierna. Ofta pratar vi idag om hur lag som Barcelona värvar unga spelare från hela världen, och visst, det förekommer, men bland de mest framgångsrika klubbarna finns det tydliga regler om att ge lokala förmågor chansen.

Ex. Barcelona, spelarnas härkomst: 70% ska vara från Katalonien, 20% från Spanien, 10% utländska. 
Ex. Bayern München, spelarnas härkomst: 90% från Bayern, 5& från övriga Tyskland, 5% utländska.

Klubbarna tar ett tydligt beslut i att fostra lokala spelare med en målsättning att ge dem utbildningen som krävs för att nå klubbens A-lag.

Sammanfattning del 1:
Det får bli inledningen på denna första del, och det som är tydligt här är att de klubba som lyckas med att producera talanger om och om igen är en tydlig och långsiktig vision. Medvetenhet om att målet är att utbilda framtida spelare för klubbens A-lag eller andra professionella lag framför vikten av resultat i ungdomslagen. Klubbarna söker i första hand spelare från sin egna lokala region, i andra hand söker de spelare som härstammar från samma land som klubben och det tredje och minsta alternativet är spelare från andra länder.

I nästa del har jag tänkt att gå igenom några av dessa klubbars A-lag och se hur många spelare som kommer från klubbens akademi, hur många som har växt upp i regionen, landet och hur många som har utländsk härkomst. Med andra ord, gör klubbarna som visionen säger eller är det bara tomma ord?
Jag kommer även att komma in på klubbarnas filosofi gällande tränare, och en del frågeställningar kring det området.

Källor:
ECA report on youth academies.
+ Egna tankar.

//M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar