torsdag 11 april 2013

Myresjö Vetlanda premiär

På lördag spelar Myresjö Vetlanda FK premiär i div 3 och det är mycket som är nytt i den "nya" klubben.

De båda föreningarna har varit tydligt blå och tydligt gröna, men nu enas de under nya färger och visar upp dessa i lokaltidningen (VP på lördag) inför bortapremiären som är i Värnamo på lördag.

Man kan som åskådare tycka att en sammanslagning handlar om att slå ihop en trupp, men jag tror att de som jobbat i de båda föreningarna tycker annorlunda.

Om vi börjar med färgen för föreningen, det kan tyckas vara en simpel fråga, men ofta är det färgen som definierar oss. Vi kallar den ena sidan av staden för grön, och den andra för blå, inte efter klubbnamn, utan utifrån färgen.
Att bestämma färg behöver nödvändigtvis inte vara ett beslut för all framtid, men ofta är det så, exempel på klubbar som bytt färg finns men är få. (Manchester United är ett exempel, någon som vet deras ursprungsfärg?).

När väl färgen är satt ska klubben enas om leverantör, en klubb kan ha en lång historia tillsammans med sin leverantör, den andre kanske en ännu längre. Men det är ett beslut som måste tas. Och tänk er engelska landslaget utan Umbro, det skulle kännas märkligt, eller hur? Det här beslutet är kanske det beslut som är minst hamrat i sten, men det kommer definitivt att påverka föreningen.

Sedan ska klubben enas om vilka sponsorer som ska få vilken yta, även här finns det ofta en lång historia och lojalitet som spelar in.
En lekman kan tycka att det inte spelar någon roll, men för föreningen kan det vara väldigt viktigt och har både ekonomisk och lojal betydelse.

Sedan har vi en dress färdig och vi kan gå ut och spela boll, eller?

Ja på sätt och vis.

Men bakom denna dress finns en förening och ett namn som har det stora arbetet kvar, ekonomi, klubbkänsla, policys, målsättningar m.m.
Det är en förening som sätter sin trovärdighet på spel och kastar sig ut från ett flygplan för att sedan se om fallskärmen var hel, eller om det blir fritt fall.

Hur påverkar det oss om hundra år?
Troligtvis inte alls. Men det har med all säkerhet redan påverkat någon, och det kommer att påverka några fler.
Jag tror säkert att det finns de personer ute i Myresjö som brukade cykla förbi Myrvalla för att se byns stolthet och idag ser en tom grusplan, samma sak på den gröna sidan av staden.
Men förhoppningen och anledningen till att de gör som de gjort är för att de tror att det är sättet att visa upp ett bättre fotbollslag, och det respekterar jag.

//M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar