söndag 31 mars 2013

Kan Sverige marschera in i Europa

Är vi där ännu? Har vi mobiliserat färdigt?
Kan vi marschera in i Europas slagfält som våra förfäder gjorde och kan våra fältherrar återvända med respekt och berömmelser?

Tyvärr, vi tar oss nog inte ens över sundet.

Svensk fotboll tog ett stort kliv förra säsongen när vi fick ut flera lag i Europa, och för första gången på väldigt länge skrek experterna optimistiskt om Allsvenskan, sedan blev det platt fall och sakta kröp vi tillbaka till korset.
Ändå var vi aldrig med, inte ens nära att få spela i Europas finrum.
Jag talar självklart om Champions League.

Nu är vi ett år äldre, vi har lite mer rutin, vi har snickrat på ett nytt korståg under världens längsta försäsong.
Är vi redo nu?

Tyvärr, jag tror inte det.

Ett problem som vi har här i vårt kyliga land är att vi lyckas följa den mesta europeiska fotbollen, men inte vår egna. Det är nog många som de senaste dagarna sett La Liga, Serie A, Premier League, Franska ligan och Tyska, men som inte ens vet om att Allsvenskan idag bryter fram genom snön.

Och media är inte mycket bättre.
Igår kunde jag i mitt kanalutbud se fransk fotboll, tysk och engelsk (andradivision).
Idag kan jag se fransk och holländsk.
Men av femton kanaler är ingen intresserad av att visa en match från Sverige.
Självklart, jag förstår det här med TV-rättigheter, men att SVT köper någon match från varje omgång borde väl vara ganska självklart?

Men varför diskuterar jag TV-rättigheter och folks intresse om det här inlägget skulle handla om svensk fotboll i Champions League?
Jo, för att jag tror att det är grunden till en lyckad liga. Det behövs ett större intresse för vår nationella fotboll för att få de sponsorer och spelare som kan ta oss internationellt.

Men idag börjar iallafall en ny svensk kamp om att bryta sig igenom fronten och ta sitt fälttåg in i Europa, ingen kommer att hylla förlorarna, ingen kommer att berätta deras historia och äran kan de glömma.
Ändå springer de idag ut på leriga fält och kämpar tills de stupar.
Allsvenskan är långt ifrån glamourös men dess krigare kämpar med en större vilja än många andras.

fredag 29 mars 2013

4 dagar och 4 timmar

Det är (i skrivande stund) 4 dagar, 4 timmar, 20 minuter och 30 sekunder kvar tills det svenska transferfönstret stänger.
Sedan vet vi exakt hur trupperna kommer att se ut, iallafall fram till sommaren, och det finns en hel del spelare som ännu inte har bestämt sig.

Peter Ijeh, Labinot Harbuzi och Richard Ekunde för att nämna några.
Simon Alexandersson för att nämna en lokal (provat med Reading, Örgryte mfl).

Det är alltid de sista dagarna som är mest närvbitande, och om det är någon gång som man kan hitta ett klipp på transfermarknaden så är det just nu, men så kommer man till det där, vad vill klubben?
Är Peter Ijeh ett namn värt att satsa ca 600.000kr på? (fotbolltransfers.com). Förra säsongen lyckades Ijeh bara göra 2 mål för sitt GAIS på 18 matcher.
Men visst, för många klubbar skulle 36-åringen vara ett lyft rent marknadsföringsmässigt, och han kan nog påverka en trupp positivt, men han är inget att bygga en framtid på.

Så om någon av de småländska klubbarna söker ännu en spelare till sina trupper är nog tiden mer eller mindre förbi.
Men samtidigt skulle jag tro att både Öster och Kalmar känner sig klara.
Jag är tveksam till att J-Södra och Värnamo har kapitalet, och längre ned i systemet behöver vi nog knappt gå.

Men så kommer vi till de lokala, hur redo känner sig Myresjö Vetlanda FK? Hvetlanda GIF? Farstorps IK? Mfl...
Ganska redo tror jag.
MVFK ser ut att ha den trupp de behöver för att klara sig helt okej i trean, kanske inte mer än okej, men det kanske inte är tanken första året!?
Hvetlanda GIF har, om de får sina spelare friska, en trupp som bör slåss om serieseger i division 4, men just nu är det många skador. Om de lyckas behålla tidigare nämnda Simon Alexandersson så har de ett par riktiga klasspelare genom Simon, Hakan, Simon Claesson och några till. Samtidigt tror jag att några av deras unga spelare kommer att få sitt genombrott i år, och då kan de gå hela vägen.

Division 5 är grymt intressant, kanske den bästa femman på många år och där kommer det lag som lyckas hålla formen jämn över säsongen att till slut stå som segrare. Jag tror att dessa klubbar känner sig ganska trygga med sina trupper.

Något händer säkert de sista dagarna, det gör det alltid, men någon supervärvning uteblir nog.

//M

Förändringar i påskhelgen

Skärtorsdagen inledde vi vår tänkta fotbollshelg med Hvetlanda GIFs utvecklingsgrupp och vi gjorde det med match mot Holsby A-lag.
Som vanligt nu för tiden är det ett ungt lag som vi ställer på plan, men om ca 4 veckor ska de vara redo för den här typen av matcher.
I 40 minuter tycker jag att vi lyckas bra med vår plan, vi försöker att hålla bollen inom laget och går inte bort oss med för tidig press.
Tyvärr tappar vi sedan helt vår press och faller ned för långt och blir då också snabbt straffade.
I andra halvlek har vi mer eller mindre tappat allt, tyvärr.
Jag tar med mig de första 40 minuterna, och sedan får vi bygga vidare på dem.

Idag skulle ha varit träningsledigt, men det har dykt upp en lucka på Heds kl 16:00, och ev. så kommer Stefan att hålla en lugnare träning för dem som är hemma!

Imorgon spelar P17 borta mot Nässjö, då åker vi med ett lag där spelarna är födda 97-98 + målvakt (95).

På söndag skulle vi ha mött Smålands FF P98 på Visingsö, men tyvärr har de ställt in på grund av att planen inte håller för match.
Vi kommer istället att spela en internmatch på Heds Arena kl. 14:15.

Vi har en del kvar att jobba på innan vi är redo för säsongen, men jag känner ändå att vi är på rätt väg. Överlag spelar vi en bra fotboll där vi försöker att spela oss ur situationer, vi försöker att äga mycket boll och vi försöker att spela med disciplin i försvaret.
Vi har många väldigt unga spelare som är ovana vid seniorfotboll, men varje dag närmar vi oss med stora kliv.

//M

torsdag 28 mars 2013

Första påskmatchen

Hvetlanda GIFs utvecklingsgrupp spelar 3 matcher i påskhelgen och den första är mot Holsby A, ikväll, kl. 20:00 på Heds Arena. Fördelen med många täta matcher är att man får möjlighet att testa en del och ikväll blir det ett par spelare på ovana positioner, det blir också seniordebut för ett par spelare.

Jag har varit inne på det tidigare, och åter så vill jag framhäva att denna gruppen är mycket jämn, det gör också att spelarnas inställning och vilja ofta blir direkt avgörande.
Vi har haft flera spelare som provat spel och träning med klubbens A-lag, men det finns fler spelare som vill dit. För att nå dit krävs en bra attityd, en rejäl vilja och att man är villig att lära sig.

Ikväll ska det bli extra kul att följa dessa killar just för att de har viljan och de kommer att ge allt vad de kan!

//M

onsdag 27 mars 2013

I huvudet på tränarn

Som tränare försöker jag alltid att ha en färsk startelva i mitt huvud, en elva om det vore match just nu. Den elvan ser i ett lag oftast ganska lik ut, med ett par förändringar då och då, men nu är det jämnare än någonsin.
En av mina tränarkollegor sa idag att han tycker att det finns ca 20 spelare som är aktuella för startelvan just nu, de övriga 10 knappar in för varje dag, och det finns ingen säker startspelare.
Det är ett fantastiskt lyxproblem som kommer att utveckla spelare.

Men det är inte bara kvaliteten på spelaren som avgör om man som tränare vill ta ut spelaren, man vill också hitta en balans på planen där spelarna blir komplement till varandra och inte konkurrenter.
Man vill få en bra stämning i omklädningsrum, på uppvärmning och på plan och då krävs det att spelarna visar den rätta attityden, inte bara på matchen utan även på träningarna innan, på laguttagningar och i allmänhet.

Så som tränare för spelare i åldern 15-19 år, svänger det fort, den elvan jag hade igår gäller inte idag, och troligen har den förändrats igen när jag går till sängs imorgon, men jag ser ingen nackdel i det. Spelarna måste göra vad de kan så ofta de kan, annars kommer de inte att hänga med i utvecklingen, och just därför kommer vi också att hitta en bra utveckling!

//M

Matcher att se fram emot

Här följer lite matcher som kommer att spelas på Heds Arena inom det närmsta, vet ni fler eller har ändringar så är det bara att hojta så ändrar jag!

28/3 20:00 Holsby A - HvGIF U (trgmatch)
29/3 14:00 Farstorp - Bodafors (trgmatch)
31/3 10:00 Virserum- Landsbro (trgmatch)
31/3 16:00 Ekenässjön - Höreda (SmCup)

1/4 10:00 Näshult - Fagerhult (SmCup)
1/4 18:15 Ö-Korsberga- Farstorp (SmCup)
5/4 20:00 Ekenässjön - Eksjö (SmCup)
7/4 16:00 Bäckseda - HIS/MAIS (SmCup)

Saknar det gamla

Efter ännu en bedrövelse - (och jag trodde aldrig att jag skulle säga det här) - jag saknar det gamla landslaget.
Många av er som känner mig vet också hur mycket jag klagade innan, och hur nöjd jag blev att ett nytt svenskt fotbollslandslag skulle växa fram.
Men då visste jag inte att man skulle lyckas med att spela ännu tråkigare.

Skillnaden mellan Lagerbäcks landslag och Hamréns landslag:
Om det gick dåligt under Lagerbäcks matcher så kunde Sverige spela på ren kämpainsats, den finns inte i det nya landslaget.
Dessutom så verkar det som att Hamrén bara bygger upp ett scenario inför matcherna, och om inte det lyckas så är det kört. Men då kan man fråga sig hur vi lyckades vända Tysklands-matchen?
Tja, kanske via spelarna och bara via spelarna?
Jag vet inte hur vi lyckades, men helt klart är att vi ska vara jäkligt glada över att vi inte mötte Österrike igår!

Men det mest märkliga med att vi just nu inte lyckas att spela en attraktiv anfallsfotboll är att vi faktiskt har spelarna för det. Uppenbarligen är balansen på plan helt uppåt väggarna fel och ibland syns det tydligt att spelarna inte fått tillräckligt med direktiv, framförallt syntes det på Hysén och Toivonen som inte alls visste vem som skulle göra vad.

Hamrén får nu några månader på sig att fundera över hur han ska lösa de knutar som finns runt vårt landslag och jag tycker att han borde fundera en extra gång över vad han vill få ut av varje position, om han har spelare för det och om han varit tydlig inför spelarna med att förklara dennes roll.

Kanske borde han lyfta luren och ringa Pia Sundhage och be om tips!

//M

tisdag 26 mars 2013

Workshop - SvFF Spelarutbildningsplan

Har nu fått kallelse och övrigt material inför en workshop tillsammans med Smålands FF kring den nya spelarutbildningsplan som SvFF tagit fram.

Känns självklart kul att sätta klorna i detta projekt och vara med och utveckla det tillsammans med många duktiga och framstående smålandsprofiler.
Som Ni som läser denna blogg emellanåt redan vet så är det ett ämne som jag tar upp ibland och som jag brinner för, vår uppgift som förening och som tränare/ledare är att på ett sunt men effektivt sätt utbilda våra spelare.

Jag har redan läst den nya spelarutbildningsplanen åtskilliga gånger, men nu fick jag även bifogat innebandyns och basketens, så att man kan kolla, göra jämförelser och se hur de har valt att arbeta. Dessutom kom ett länkutskick med en hel del artiklar som berör ämnet.

Det ända lilla fel som jag ännu har hittat i kallelsen från SmFF, är mitt namn!
Hallå SmFF, självfallet använder jag samma stavelse som den forne kungen!
-Magnus Eriksson

Sapa Arena framtiden

Jag förstår alla diskussioner om att bygga en inomhushall vid skolan och samtidigt göra den till en matcharena för innebandy och ev. handboll.
Men samtidigt åker jag nästan dagligen igenom Sveriges i särklass bästa arenastad och tänker att såhär borde Sapa Arena också vara.

Här i Växjö ligger allt på ett ställe, Ishockey, Fotboll, Friidrott, Innebandy, Curling och Boule. Utöver dessa arenor finns också ett obemannat gym och bara ett stenkast ifrån ligger Friskis&Svettis. Rehabtränare och specialister har klinik på området och det ligger ett par restauranger i anslutning till arenorna.
Enligt vaxjo.se så rymmer Arenastaden 15 olika sporter.

Och därför tycker jag att Vetlanda borde tänka om en gång till.
Ja, skoleleverna behöver utnyttja lokalen, men då kanske det är bättre att satsa ännu mer på cykel/gång vägen mellan skola och centrum till Nydala där Sapa Arena ligger.
Det är faktiskt inte så långt när man funderar på det.

Vid ett ev. byggande av en "gymnastikhall" vid Nydala borde man också slänga ut frågan till några lokala entreprenörer som driver gym, massage mm. om de vore intresserade av att hyra in sig i nya fräscha lokaler på området, jag tror nog att de skulle nappa på idén.

Detta hade kunnat utveckla den totala idrotten i Vetlanda på ett mycket bra sätt och tillsammans hade idrottsföreningarna blivit väldigt starka!

//M

*not: i Växjö har sedan Arenastaden påbörjades Ishockeyn, Fotbollen och Innebandyn alla tagit ett kliv i seriesystemet och 2013/2014 spelar samtliga av dessa klubbar i Sveriges högsta serier.

*bild: Arenastaden i Växjö

måndag 25 mars 2013

Smålands Cupen forts. 2

I grupp 11 hittar vi följande lag:
Fagerhults AIK
Farstorps IK
Näshults IF
Österkorsberga IF

En match är spelad och det är mellan Farstorps IK och Näshults IF som slutade hela 5-0. Jag tror att när dessa båda lag möts i serien så kommer det att bli jämnare matcher!

Enligt smalandsfotbollen.se så kommer tre av de återstående matcherna att spelas på Heds Arena.
1/4 10:00 Näshults IF - Fagerhults AIK
1/4 18:15 ÖIF - Farstorps IK
7/4 18:15 ÖIF - Näshults IF

Imorgon presenterar jag matcherna som kommer att spelas på Heds Arena de kommande veckorna.
Troligtvis så kommer även Myresjö Vetlanda FK att bli tvugna att flytta sin hemmapremiär till Heds Arena då det blir allt mindre troligt att de hinner få sin gräsplan klar tills dess!

//M

Smålands Cupen forts. 1

Här kommer lite info om grupp 7 & 8:

Grupp 7:
Ekenässjöns IF
Hultagårds IF
Höreda GoIF
IF Eksjö Fotboll

Första rundan är spelad och där fick EIF stryk med 2-5 mot Hultagårds IF.

Ekenässjöns IF har två hemmamatcher kvar, vilka de har lagt på Heds Arena.
31/3 16:00 mot Höreda och 5/4 20:00 mot Eksjö.

Grupp 8:
Alseda/Ädelfors FF
Bäckseda IF
HIS/MAIS
IF Hebe

Derbyt utspelade sig i helgen och där utklassade AÄFF Bäckseda IF med hela 6-0, rapporter har dock sagt att det inte var så ojämnt på plan!

Bäckseda IF har en hemmamatch kvar, som de lagt på Heds Arena,
7/4 16:00 tar de emot HIS/MAIS.

Så i dessa två grupper återstår 3 matcher på Heds Arena.

Fler grupper och matcher kommer senare och då kommer också en sammanställning över matcher på Heds Arena.

//M

Smålandscupen är igång

Eller Hyundai Cup som den numera heter.

Jag ska under eftermiddag/kväll försöka sätta ihop spelprogrammet för lagen kring Vetlanda med spelplats och tid.

Jag gjorde en snabb överblick på smalandsfotbollen.se och såg två anmärkningsvärda resultat:

Bäckseda IF - Alseda/Ädelfors 0-6
Farstorps IK - Näshults IF 5-0

Båda dessa matcher är mellan säsongens seriekonkurrenter och man hade förväntat sig betydligt jämnare matcher!

//M

söndag 24 mars 2013

Solen värmer

Jag är i tropikerna, iallafall om man jämför mot Höglandet i Småland.
Jag är i Helsingborg, men det är inte av en fotbollsmässig anledning utan av helt privat sådan.

Igår spelade Myresjö Vetlanda mot Räppe och jag skulle vilja säga att MVFK imponerar på mig. Stundtals går det lite långsamt men sett över hela matchen tycker jag att de gör det riktigt bra.
Om man ser på resultatet 1-1 så var det nog tillslut ganska rättvist även om MVFK hade kunnat gå till halvtidsvila med ett par mål mer, men Räppe var bättre i andra.

Något senare spelade Hvetlanda GIF mot Vrigstad och åter så såg vi ett väldigt ungt HvGIF. Om man kollar de spelarna som satt på bänken så var de födda 95-95-96-97-98. Men de har absolut gjort sig förtjänade av dessa platser!
Samtidigt ska man komma ihåg att det i startelvan fanns 4st 96or och 2st 95or, dvs. det fanns spelare för en hel startelva i en juniorserie!
HvGIF som trots sitt unga lag och med lång frånvarolista sågs som favoriter, gjorde också 1-0 tidigt i matchen.
HvGIF kontrollerade sedan matchen men slarvade och släppte in Vrigstad i matchen igen. Slutresultatet 2-1 var fullt rättvist, HvGIF är på väg att få igång något riktigt bra!

Not. 98:an Adam Hjelm kom in runt minut 70 då han ersatte storebror David Hjelm född 1996.

//M

lördag 23 mars 2013

Slängde bort fredagskvällen

"Irland var ett svårt motstånd"
Jag håller med!
"Sverige gjorde vad de kunde"
Nä, fy fan, i så fall behöver jag inte slå på TV:n nästa landskamp, för matchen igår var så brutalt dålig att Bingolotto hade varit mer intressant!

Nu i efterhand ångrar jag att jag slängde bort en fredagskväll på ett landslag som uppenbarligen var nöjda med 0-0, hemma mot Irland.
De är nöjda med att komma tvåa i gruppen trots att de har ett bra läge att skrälla och gå före tyskarna.
Det är så jävla typiskt svenskt, och i slutändan blir det fiasko.

Men åter, Irland är inte så dåliga. Det säger jag inget om.
Det jag tycker var sorgligt, pinsamt och förödmjukande igårkväll var Sveriges inställning till att spela fotboll.

Det sorgliga är att vi tydligen inte är bättre!
Det pinsamma är att vi har en förbundskapten som påstår sig vilja spela en modernare fotboll, men vi spelar som om vi backat tiden tio år, eller ännu mer.
Det som är förödmjukande är att vi sitter miljontals svenskar och bara väntar på en forcering men spelarna verkar nöjda.

Om Sverige hade försökt vinna matchen och förlorat med 0-1, hade vi varit bittra idag. Men vi hade inte behövt skämmas så som vi borde idag.
Grundinställningen till sporten fanns inte igår, och jag är tacksam att jag inte var på arenan för då hade jag idag fått kämpa med att begära pengarna tillbaka.
Landslaget borde gå igenom en reklamationsundersökning.

Det som stör mig absolut mest är att Sverige sökte bollar från utgångsytan till spelyta 3, och att vi sedan klagade en massa på vårt mittfält.
Ja, det är intressant. Men i ärlighetens namn så agerade de ju tennisnät igår.
Källström försökte att ta tag i lågriskspelet och hittade vänsterkanten med framförallt Kacaniklic några gånger.
Men Larsson och Elm fick mest se bollarna flyga fram och tillbaka över deras huvuden.

Sedan gör Sverige sina byten, back mot back, anfallare mot anfallare osv.
Nja, Hamrén borde varit mer kreativ och kanske vågat byta ut Grankvist, flyttat ned Larsson och Durmaz in framför.
Toivonen borde kanske ersatt Elm, och vi borde kanske låtit Kacaniklic, Källström och Larsson eller Durmaz bildat ett tremannamittfält, Zlatan framför och två anfallare.

Jag säger inte att bytena ovan hade gett Sverige en vinst. Men det hade sänt en signal. "Vi vill vinna, vi tror på det här".

Men men... Matchen är över, vi kan lägga den bakom oss.
Det är bara hoppas att landslaget själva gör samma analys som många andra, gårdagen var en av de sömnigaste matcherna sedan milleniumskiftet, nu kan det bara bli bättre!

//M

fredag 22 mars 2013

Fotbollshelgen vecka 12

Ikväll 20:45 kickar fotbollshelgen igång med Sverige mot Irland i kvalet. En match som många svenskar tror är en självklar trepoängare, men Irland är ingen lätt uppgift.
Men jag tror att Sverige klarar det, och jag tror att de gör det med lite marginal och jag chansar på 3-1 med halvtidsresultatet 1-1.
(Helt okej odds på det).

Imorgon kl. 14:00 spelas en mindre graciös match på Heds Arena mellan Myresjö Vetlanda FK och Räppe GoIF, Räppe som har fd. Myresjöspelaren Kujtim Berisha i truppen är nog lite favoriter i den matchen, men "hemmalaget" har visat att de är på gång!

Direkt efter, ca 16:00 drar nästa match igång på Heds Arena, Hvetlanda GIF tar emot seriekonkurrenten Vrigstads IF.
HvGIF har haft en tung försäsong och har fortfarande en gedigen skadelista, men de unga spelarna blir allt varmare i kläderna och i denna matchen är HvGIF favoriter.

Om schemat på Sapaarena.se stämmer så är det sedan på söndag en spännande match mellan Farstorps IK och Näshults IF kl. 12:00.
FC Vetlanda Dam tar emot Hultsfred B kl. 14:00.

Det vore bra om någon kunde bekräfta dessa matcher eller meddela ev. ändringar!

//M

torsdag 21 mars 2013

Fler matcher

Sitter och dricker en stor kopp kaffe på Mc i Vetlanda och inser att vi saknar lite fler matcher i April.
Innan jag nu börjar att ringa runt till diverse lag så tänkte jag att jag skulle utnyttja mitt nätverk här!

Därför ber jag er mina kära läsare att dela vidare detta inlägget så att någon motståndare hittas!

Vi söker motstånd till Hvetlanda GIFs P17 och U-trupp.
Bra P17 eller seniorlag i div 5 (eller högre upp i div 6).

Det gäller i perioden 6/4-21/4 (ej 19/4).

Kontakta magnus@trgmagnus.com för vidare kontakt!

*vi hade hoppats på att P19 DM skulle börja i april men tyvärr var antalet så lågt att det blir först i maj.

//M



Huliganerna lär gilla rapporten

Idag släpptes den så omtalade "Huliganutredningen", och den största överraskningen är att en lösning för klubbarna är ett eget säkerhetssystem och bojkott av polisen.
Men återigen bevisades tesen att allt handlar om pengar, iallafall alla de delar av rapporten som tagits upp i svensk media.

Jag har inte någonstans i de texter som jag läst hittat en faktisk lösning på problemet.
Vilket är intressant.
Konsultarvordet för rapporten var säkert i nivå med en av de omtalade polisnotorna.

Backa tiden, åk till England, sätt er ned och lyssna!
"Fotboll är en slumsport", var det då, bara drygt 20år sedan.
Idag är det något helt annat.

Bakgrunden: Englands arenor hade stora problem med våld och dödsfall. Huliganismen hade ett övertag mot sporten i sig.

Lösningen: Nya arenor, övervakningssystem och hårdare straff för den som inte följde reglerna.

//M

Sommardäck

Jag önskar att man hade kunnat byta till sommardäck nu, att marken där vi går hade kunnat börja bli grön och att man hade vaknat till fågelkvitter.
Men istället håller kylan ett kraftigt tag om Småland och snön fortsätter att falla för tredje dagen i rad.

Nu, idag är grabbarnas sista pass på Friskis & Svettis, tanken var att byta ut ett av fyspassen till ett extra fotbollspass. Tanken var att vid påsk så har nog några lag lämnat Heds Arena för att träna på en B-plan eller en grusplan.
Men så är inte fallet.
Heds Arena ser fullbokad ut ett bra tag till, och med det vädret som vi har nu lär det fortsätta!

Det är dagar som den här som man önskar att man levde i en annan verklighet och tog med sig hela laget ner till Sydeuropa för träningsläger!

//M

onsdag 20 mars 2013

En undran -utbildningsplan

Jag undrar över hur många fotbollsföreningar som känner till att SvFF tagit fram en ny generell utbildningsplan.
Jag undrar då också hur många av de föreningar som vet det också har gjort något med den.

Inte många skulle jag tippa på. Tyvärr.

Jag undrar samtidigt hur många föreningar som har en egen utbildningsplan, och hur många av dem som har det som jobbar aktivt med den.

Återigen så tippar jag att de inte är många.

När vi skapar träningar för barn och ungdomar tar vi på oss ett ansvar, dels att ge barnen en miljö att ha roligt och gemenskap i. Dels också att lära dem att spela fotboll.
Med andra ord, vi tränare är deras lärare, och barnen är våra elever.

Tänk dig då en skola utan en utbildningsplan, inget vidare till skola, eller hur.

Ibland när jag pratar med föreningsfolk om utbildningsplanen, så får jag svaret "det står i vårt policy dokument hur många gånger de ska träna varje vecka".
Min fråga då brukar bli,
"vad hjälper det hur många gånger, om de inget lär sig?".
Det är självklart inte helt och hållet som så att de inte får lära sig spela fotboll, men det handlar mest om att väcka frågan.

En utbildningsplan handlar om vad man bör träna vi en viss ålder, vad man bör kunna vid en viss ålder. Vad som vi förväntar oss att de ska klara av när de blir seniorer.
Och HUR. Hur lämpar vi bäst träningen för att de ska kunna vadet?

Men absolut, en utbildningsplan kan innehålla hur många träningar spelarna ska träna varje vecka. En utbildningsplan kan innehålla vilka regler föreningen har kring matcher och träning. Absolut. Inget fel med det, men om inte innehållet i träningen är rätt så handlar det snarare om uppfostran än utbildning av fotbollsspelare och då kanske vi borde starta en fritidsverksamhet istället!

//M

Värvningen

När Silly Season nu går mot sitt slut så är det självklart också dags att utse den bästa värvningen.
Och eftersom att jag redan tror att de har gjorts så tjuvstartade jag med en omröstning för ett par dagar sedan!

På Facebook-sidan finns därför omröstningen "Silly Season Vetlanda 2013: Bästa värvningen".
(Om du inte hittar den så scrolla ned till Söndagens inlägg).

Just nu leder Robin Hedströms övergång från Hvetlanda GIF till Landsbro IF, och han leder ganska klart med 13 röster.
Bakom honom är Simon Claesson med 7 röster, tätt jagad av Ambjörn Lennartsson med 6 röster.
Claesson gick till Hvetlanda GIF från Myresjö IF, och Lennartsson gick till Myresjö Vetlanda FK från Huskvarna.

Där bakom jagar Joakim Du Reitz och Karlo Goranci på 3 röster vardera, Johan Franzén har 2 röster och Hakan Öksuz står än så länge på 0.

Många kanske ställer sig frågan om varför vissa alternativ inte fanns med,
först och främst är det bara övergångar till Vetlanda kommun som är med!
Nummer två så valde jag ut de som jag tycker är största "överraskningarna", eller de som kanske var väntade men ändå mer eller mindre sensationella i sammanhanget.

Röstningen lever ännu på Facebook så in och rösta!

www.facebook.com/trgmagnus

//M

tisdag 19 mars 2013

Kvällspasset

Nu har vi gått över på del två av dagens träning, killarna har efter 90+10 minuters träning fått i sig lite mat och socker och har nu teorilektion med Anders Karlsson.

I dagens träning körde vi teknik men blandade också in löpning och lite styrka.
Vi avslutade med att springa 130 meterslöpningar vid sidan av plan. (Därav de där 10 extra minuterna).

Teoripasset som Anders kör är försvarsspel och vi diskuterar bland annat press, täckning och understöd.

//M



Lång eftermiddag för HvGIF U

Säsongen börjar närma sig och det märks då för spelarna i Hvetlanda GIFs utvecklingstrupp.
Idag har spelarna träning i 90 minuter följt av fotografering inför matchprogrammet och sedan också 60 minuters teoripass.
Självklart ska spelarna också få i sig mat kring dessa passen!

Träningen är som ofta på tisdagar ett teknikpass, idag med olika intensitetsnivåer. Även om det är mycket grundteknik så ska vi göra det i ett ganska högt tempo.

Sen är det snabbt ombyte för att fotograferas till matchprogrammet och till hemsidan.

Därefter behövs ännu ett snabbt ombyte för att samlas i paviljongen och äta samt gå igenom 60 minuters teori i försvarsspel.

Det är nu ungefär en månad kvar till säsongen och det märks!

//M

Förändringar

Nu händer lite förändringar här på bloggen, men det kommer att ta lite tid!

Eftersom att bloggen fortsätter att växa och ganska fort också så har jag bestämt mig att göra om alla etiketter!

När jag är klar kommer det att finnas följande:

Allmänt (Personliga inlägg)
Bloggen (Sånt som berör bloggen)
Fotbollsutveckling
Föreningsutveckling
Personlig fotboll
Svensk fotboll
Vetlanda fotboll

Det kan hända att det tillkommer något mer!

Sen har jag fått hjälp att ta fram en hel del designförändringar som ska få bloggen att se lite proffsigare ut, men jag kommer också behöva hjälp att få in dessa på ett snyggt och bra sätt, så det dröjer nog lite innan dessa dyker upp!

GLÖM INTE:
På sidan www.facebook.com/trgmagnus pågår just nu en omröstning om den bästa värvningen såhär långt i Vetlanda!
In och rösta!

//M

måndag 18 mars 2013

Nya Cupen kan bli något

Svenska Cupen har aldrig lyckats få någon status.
Att den inhemska cupen inte lyckas få status är ett problem som inte bara finns i Sverige utan upplevs i många länder.
Men nu gör SvFF ett nytt försök att väcka liv i cupen, genom gruppspel och sedan slutspel, och det känns som ett första steg i rätt riktning.

Det positiva, tävlingssäsongen blir längre, tävlingsmatcher tätt inpå Allsvenska premiären, klubbarnas inställning.

Det negativa, cupen spelas på grund av väderförhållanden i skymundan, fansens inställning.

Det positiva väger över, helt klart, men de andra två måste lösas om det ska bli en riktig succé.
Vi måste jobba med våra arenor så att de håller för fotboll i denna årstiden, inte bara för denna cupens skull utan också för att vi måste ha som mål att nå dit i de internationella cuperna.
Vi måste också locka publiken till matcherna, om nu en match i mars anses vara ointressant måste vi göra den intressant.
Klubbarna måste ta ansvar för att hitta en bra prisbild och också att skapa evenemang runt matcherna som i sin tur lockar publik.

Men om vi lyckas med det här, och jag säger vi för att det är hela fotbollssverige som berörs, då kan vi få en cup som lyckas.
Får vi en cup som lyckas, får vi en extra kick inför fotbollssäsongen, och med den extra kicken kan svenska lag få det lilla extra som behövs för att nå nästa steg i Europa.

Tillsist tycker jag att media har gjort sitt i frågan om Svenska Cupen, deras rapportering är klanderfri, och det är också viktigt att få med sig dem.

//M

söndag 17 mars 2013

Bara ett småländskt lag

Jag skulle vilja säga att Småland är på framfart i herrarnas fotboll igen, två Allsvenska lag (Östers IF och Kalmar FF) och två lag i Superettan (Jönköping Södra och IFK Värnamo).
Samt att det finns flera unga spelare som är fostrade i dessa och andra småländska klubbar och som idag spelar i andra Allsvenska lag.

Men tyvärr blev det bara ett småländskt lag som tog sig vidare i den nya Svenska Cupen.

IFK Värnamo kom sist i sin grupp, och lyckades inte plocka ett enda poäng på de tre gruppspelsmatcherna.

Jönköping Södra kom på plats 3 av 4, efter att ha plockat en trepoängare.

Kalmar FF föll på en målskillnadshistoria, mot IFK Göteborg, idag.
Kalmar vann med 1-0, men hade behövt vinna med två mål för att också vinna gruppen.

Östers IF är dock vidare, detta efter att ha slutat på samma poäng som Malmö FF men med bättre målskillnad.

Så nu står hela Smålands cupäventyr på Östers IF, samtidigt som de skall försöka etablera sig i Allsvenskan.


Men som jag var inne på i början av inlägget så ser Småland starkare ut än på flera år, i år kan man som Smålänning verkligen uppleva fotboll på hemmaplan.
Förutom att Öster och Kalmar huserar i Sveriges högsta serie så står de också med nya fräscha arenor som i sommar är spelplatser för damernas EM-slutspel.

Jönköping blir också värdort för alla domare, så visst kommer det att bli fotbollsfest i Småland 2013!

Låt säsongen börja!

//M

Oh, it's sunday, it's gameday!

(OBS! Ny fråga på facebook/trgmagnus "Silly Seasons bästa värvning).

Det är något speciellt att gå upp på matchdagar, det är något speciellt med den där första kaffekoppen, det är något speciellt med allt på matchdagar.

Det spelar ingen roll vilka vi möter, med vilket lag vi spelar, hur vädret ser ut, vad vi gjorde igår. Allt kommer att handla om 90 minuter, och under dessa minuter finns det inget annat som betyder något.

Med det menar jag inte att man inte måste förbereda sig på rätt sätt, utan jag menar den där känslan som man får på matchdagar.

Idag är en sådan dag, och om en liten stund ska jag köra mot Vetlanda.
Jag hoppas att vi ses på Heds Arena kl. 14:00!

//M

lördag 16 mars 2013

Många på Heds i vårsolen

Idag var det mycket folk på Heds när matchschemat var fullt i vårsolen.
Höjdpunkten för många var nog division 4 laget Hvetlanda GIF som tog emot Växjö BK från division 3.

I början av matchen hade HvGIF taktpinnen men ju mer matchen gick desto mer tillhörde bollinnehavet Växjö som också efter ca 15 min gjorde 0-1 på långskott från Pierre Johansson (tidigare Myresjö IF).
Första halvleken var ganska jämn med visst övertag för Växjö,
Hvetlanda GIF kom dock upp med några riktigt bra omställningar.

Strax före halvtid gjorde Hvetlanda GIF ett misstag som Växjö snappade upp och gjorde 0-2.

Andra halvlek var ganska lik den första och det kunde blivit en reducering ett par gånger, men istället var det ett effektivt Växjö som gjorde slutresultatet 0-3 på en frispark från ca 20 meter.

Efter matchen var Hvetlanda GIFs tränare Vladan Ladan ganska nöjd, framförallt då han fortfarande blivit tvungen att matcha ungt på grund av flera spelare på rehabilitering.

Imorgon kl. 14:00 skickar Hvetlanda GIF ut sitt U-lag på samma plan, även de matchar ungt och imorgon finns det T.o.m. en spelare född 99 med i den truppen.

//M

fredag 15 mars 2013

Mer med Smålands och planering med HvGIF

Det händer mycket just nu, i början av veckan damp det ned två olika inbjudningar till träff med Smålands FF.
Det var två olika ämnen som skulle beröras men båda sådana som ligger mig varmt om hjärtat, så efter lite pulande på jobbschemat så har jag tillsist kunnat tacka ja.

Samtidigt pågår arbetet med formandet av Hvetlanda GIFs utvecklingsgrupp, dess träningar och dess ledarstab.
Igår medan grabbarna tränade boxning så satt vi i ledarstaben och diskuterade.

Jag kan nog säga att vi tycker väldigt lika i mycket, och att vi alla är på samma spår. För oss alla i staben är utbildningen för spelarna i centrum, det är mycket boll i träningarna och många pass.
Vi tycker också lika vad gäller vikten av nivåanpassning, gruppdynamik och regler för ett lag.
Därför gick mötet ganska snabbt och smärtfritt, sen skulle jag ändå vilja poängtera att vi inte är för lika, utan att vi har precis den mängd olikheter som gör att vi kommer att utvecklas åt ett positivt håll.

Mitt ansvar som huvudansvarig blir nu att planera ihop allt, sätta tider och träningsteman mm.
Hemsida, Facebook och dylikt ska uppdateras och fixas inför säsongen.
På söndag ska detta presenteras för den övriga staben och förhoppningsvis kan vi visa vårt förslag till spelarna i början av nästa vecka.

Vårt mål är att de som vill satsa på fotbollen ska få den möjligheten tillsammans med oss.

//M

torsdag 14 mars 2013

Lagen är nog klara

Detta årets cirkus på Silly Season Vetlanda är nog över, clownerna har packat väskan och åkt hem.

Kontentan?

Tre föreningar blev två, eller nja, inte riktigt så men ni förstår vad jag menar.
Spelarna har gått lite fram och tillbaka mellan klubbarna, men när krutröken lagt sig så ser det ut ungefär som förväntat.
Varken mer eller mindre.
Och lagen har spelar några i stort sett betydelselösa matcher som för åskådarna egentligen inte säger något alls.

Men!
Nu står vi här med våren på antågande, med energi i kroppen och alla väntar vi på samma sak.
Vi väntar på en match som gäller något, en match som får oss att drömma om möjligheter, om segerchampagne och om guldsmak. Men är vi där?

2012, Myresjö IF åkte ur div 2, Vetlanda FF åkte ur div 3, Hvetlanda GIF åkte ur div 4Elit, Näshult åkte ur div 4...

2013, Myresjö IF och Vetlanda FF gick ihop, tappade en hel del spelare (bland annat till HvGIF) men har också fått behålla en bra stomme samt värvat tillbaka Ambjörn Lennartsson (Huskvarna FF) och Karlo Goranci (HvGIF).
Räcker det för att gå direkt upp?

2013, Hvetlanda GIF värvar spelare från Myresjö och Vetlanda, allt ser så bra ut, men i februari har flera spelare saknats från truppen.
Om HvGIF ska gå upp behöver de dessa!

Och division 5 ska vi knappt ens prata om! Det kommer att bli ett ohyggligt getingbo strax öst om Vetlanda!

Så om vi nu inte klarar reda ut soppan, om våra lag inte går upp igen.
Vad händer då?

Egentligen inget alls.

Om klubbarna är beredda på att satsa långsiktigt så kommer vi inte få se några jättevärvningar, vi kommer inte att sparka några tränare för misslyckade säsonger, vi kommer att få se klubbarna jobba vidare med talangfulla unga spelare från de egna leden.

Och med lite tur kanske vi får se någon av dessa talanger skriva på för Öster, Elfsborg eller någon annan svensk elitklubb.

//M

onsdag 13 mars 2013

Hålls tillbaka

Sitter här igen, med samma känsla som så många gånger tidigare, att vilja bryta igenom och komma till målet men att något står bakom och håller en tillbaka.

Tyvärr en känsla som jag känner allt oftare och det beror nog inte på det som håller mig tillbaka utan snarare att målet har kommit allt närmre.

Det är svårt att beskriva det utan att råka trampa någon på tårna, men ni förstår säkert känslan.

Nu är jag inte känd för att vara en pessimistisk person och därför som så många gånger förr försöker jag att skaka av mig känslan och fokusera på något positivt.
Så jag får glädjas åt Ella som har det riktigt bra nere i Helsingborg och som varje gång hon ringer låter allt mer lyrisk över att hon känner att hon valt rätt bransch i livet.
Det är grymt kul att höra henne så glad!


Så idag blev det ett högst personligt inlägg men behövde det verkligen!
Ha överseende! Det kommer snart mer fotbollsidioti!

//M

tisdag 12 mars 2013

Positiv avslutning på bra dag

Haft en riktigt bra dag idag, 21 spelare deltog på dagens teknikpass och då hade vi 6 spelare som tränade med A-laget (1 95a, 3 96or och 2 98or).

Den träning som jag höll var väldigt inriktad på grundteknik och vi avslutade som vanligt med tempospel. Efter träningen stannade jag kvar 35 min och tittade på A-lagets träning tillsammans med nya kollegan Anders Karlsson.

Det blev några koppar kaffe på idrottsplatsen innan bilen gick hemåt.

Väl hemma hade man fått mycket intressanta mail om två olika projekt som drivs via Smålands Fotbollförbund. Förhoppningsvis får jag anledning att återkomma ang. dessa, först ska jag bara stämma av att det är möjligt att ta ledigt de datum som det gäller.

Så nu går jag positiv till sängs och lär vakna ganska enkelt imorgon!

//M

Förutsättningar KM 2014

Förutsättningarna har förändrats i Vetlanda, och med det kanske gamla traditioner också borde förändras.
Jag tycker inte att nuvarande KM som spelas i futsal behöver tas bort, men vi borde ordna ett KM på Heds Arena!

Om man ska spela 11vs11, eller 7vs7 eller 5vs5 är inget jag lägger någon vidare vikt vid just nu.
Men det borde finnas en försäsongscup i Vetlanda, för lagen i Vetlanda och den borde finnas på vårt konstgräs.

Och om man ska få till detta på ett bra sätt redan till 2014 så bör diskussionen vara igång på allvar redan nu.

Jag tror att detta kan skapas genom en grupp personer från samtliga föreningar, eftersom att vi pratar om ett KM är det inte mer än rätt att alla föreningar bör finnas med i diskussionen kring upplägg med mer.
Dela på arbetsuppgifter och dela på intäkter från publik och kiosk. Om en förening inte vill vara med i arbetet får de heller inte ta del av ev. vinst.

Utöka klasserna, idag spelas endast herr KM och Damerna kör en egen variant med lag från angränsande kommuner, fine fortsätt med det.
Men varför inte också lägga till P16/F16 och göra något för dem också?

Seedning av lag, är ett måste, som det var i år blev det nästan parodi av det hela!

Jag tror att det här är framtiden för vårt KM och jag är övertygad om att många fotbollsintresserade håller med!

//M

Träningsplanering vart är våren

Planerar just nu eftermiddagens träning, tanken är att köra en teknikträning med mycket grunder. Bra både för grabbarna och för den nya ledaren i staben.
Han får då en möjlighet att gå och se vart gruppen ligger i nivå, vilket jag mer än gärna visar!

Däremot så skrämmer vissa tweets mig när personer på Höglandet skriver om -16c, jag måste därför också se till att få en bra intensitet så att spelarna inte blir kalla!

Extra kul för dagen är att hela den nya tränarstaben kommer att vara närvarande även om Anders kan bli någon minut sen då träningen är så pass tidig.

//M

måndag 11 mars 2013

Vetlanda Fotboll 2018

Som jag skrev igår så hade jag flera timmar i bilen med tankar och funderingar och en hel del av dessa tankar handlade om hur utvecklingen av fotbollen i Vetlanda går.

Jag tror överlag att allt det som hänt de senaste två säsongerna, i föreningarna (ej resultat), är ett steg i rätt riktning.
Men samtidigt är jag lite rädd att det finns en chans att det blir halvtaffligt.

Det gäller att ha tålamod, både som förening och som publik, det gäller att fullfölja sina planer, de kommer att ge resultat.
Men det är lätt att lyssna till pessimisten när resultaten uteblir, och det får vi inte göra!

Pessimisten kan ha rätt, i kortsiktigt, men jag tror inte att pessimisten ser allt som händer under ytan.
Fler och fler ungdomstränare utbildar sig med en modern tränarutbildning, fler och fler ser ungdomsfotboll som en utbildning där utvecklingen är viktigare en det enskilda resultatet.

Vi är på rätt väg, men det kommer att ta lite tid, och vi måste ha det tålamodet. Vi måste visa att vi fortsätter att ägna oss åt en bra utbildning och att våra ungdomar kommer att höja fotbollen i Vetlanda med tiden.

Och när vi tillrättavisar pessimisten så ska vi inte låta honom säga, "det här har jag sagt hela tiden", för vi måste bygga vår framtid med optimism och tro på det vi gör.

Om fem år är jag säker på att vi har en större, bättre och starkare fotbollskultur i Vetlanda, igen!

//M

söndag 10 mars 2013

ToR Helsingborg

När Ella ankom till Sverige inatt efter en vecka i franska alperna så åkte hon direkt till Helsingborg där hon ska stanna i fyra veckor. Så när vi talades vid strax före 01, bestämde vi att vi skulle ta en långfika!

Därför satte jag mig i bilen i morse och körde de knappa 20 milen ner till Skånes vackraste stad, för att fika med den underbaraste människan som finns.
Men eftersom att jag jobbar imorgon fick jag också sätta mig i bilen på eftermiddagen och köra resan hem.

Det har förutom att få träffa Ella gett mig en hel del tid i bilen, ensam med mina tankar, och som vanligt är de invecklade och svåra, till och med för mig.
Men det har också gett mig en hel del inspiration till att forska lite djupare i vissa ämnen och det lär poppa upp en hel del här på bloggen.

Dessutom har jag hittat ny inspiration till mitt "Projekt X", det hemliga projekt som jag hoppas att en dag kunna dela med mig av.

Nu blir det soffan och vila den resterande delen av denna söndag!

//M

lördag 9 mars 2013

Tack alla som stöttat Mohammed

Jag har några gånger skrivit om Mohammeds kamp för att få stanna i Sverige och leva med mänskliga rättigheter.
Den kampen är inte över, men den har tagit stora kliv åt rätt håll!

Under veckan fick Mohammed och hans familj deras utvisning hävd och ärendet ska tas upp på nytt.

Jag vill rikta ett stort tack till alla dem som hjälpte till att kämpa för hans kamp.
Ett tack till alla er som delade information på sociala medier, skickade brev till Migrationsverket, skrev insändare till tidningar och som gick på manifestationen.

Ett extra tack till de fantastiska ungdomar som gjort massor av jobb med att ordna manifestationen och skapat namninsamlingar mm.

Nu håller vi tummarna att kliven fortsätter åt samma håll!

//M

P19 DM Hvetlanda GIF

Vi anmälde utvecklingstruppen i HvGIF till P19 DM trots att de flesta killarna är ett par år yngre!
Och nu har lottningen kommit:

http://www.smalandsfotbollen.se/spelprogramresultat/?scr=table&ftid=48011

Det är en besvikelse att det inte blev något gruppspel men det är bara att gilla läget.
Om vi skulle klara av Växjö BK får vi gå upp mot vinnarna från förra året som är Jönköping Södra.

//M

Detta har hänt

Jag har varit bortrest på inköpsmässa och därför har bloggen sovit ett par dagar, jag hade tänkt att blogga från hotellet men tyvärr räckte inte tiden riktigt till.

Detta är lite av vad som hänt under veckan.

Anders Karlsson är klar som en av tre tränare i Hvetlanda GIFs utvecklingstrupp, tillsammans med undertecknad och Stefan Thorstensson ska han ge killarna fotbollsutbildning.


Hvetlanda GIF väljer också att göra om utvecklingstruppen till en större grupp med över 30 spelare där man kan anpassa träningarna på olika sätt.
Detta är en del av föreningens strategi att verkligen satsa på utbildning av spelare.

Om vi fortsätter inom samma förening så är det också klart att forwarden Karlo Goranci lånas ut till Myresjö Vetlanda FK. Till att börja med ska låneavtalet gälla vårsäsongen.
Om Karlo spelar redan imorgon mot Rydaholm återstår att se.

Matchen mellan Myresjö Vetlanda FK och Rydaholm spelas i Värnamo.

Idag spelande Hvetlanda GIF mot IFK Osby, det blev förlust med 1-5.
Hvetlanda GIF som har en lång skade/sjuk-lista fortsätter att låta unga spelare debutera och samla på sig rutin.

FC Vetlanda Dam tog idag en seger mot Hultsfred/Lojal med 4-2.


Det kommer nog fler inlägg under kvällen!

//M


tisdag 5 mars 2013

Resultat omröstningar

Hade hoppats på att fler skulle ge sina åsikter i omröstningarna på www.facebook.com/trgmagnus men det växer väl i takten med att sidan växer.

Här kommer dock lite resultat:

Vart hoppas du att den "nya" föreningen spelar sina hemmamatcher?
Lite överallt i kommunen vann med 3/11 röster, det följdes av Heds Arena och Ringvägen 21 som båda fick 2/11.
Delat sist hamnade Myrvalla och Vitalavallen.

Hur går det för Hvetlanda GIF i division 4?
5/11 röstade att de vinner serien och går direkt upp, 3/11 tror att de går upp via kvalplats.

Vad tycker du om det nya namnet Myresjö Vetlanda Fotbollsklubb?
(Endast 5 röster har kommit in!) men 3 av dessa säger att namnet är okej...

Nu väntar vi ett par dagar innan nästa omröstningar kommer.

På Fcebooksidan ska vi också lägga in alla hemmamatcher för säsongen 2013, minst herrar div 4 och högre och damer div 2 och högre. Ev. kommer även de lägre serierna in!

//M

Rutinerad tränare till HvGIF

Hvetlanda GIF förstärker sin ledarsida genom att ha lockat till sig en rutinerad tränare till klubbens U/J-lag.

Det är en person som kommer med en erfarenhetsryggsäck fylld av rutin från både klubblag som från förbundet (Smålands FF).

Han är lokal och ett ganska välkänt namn i våra trakter, senast Hvetlanda GIF stötte på honom var han konkurrent men valde efter den säsongen att lämna föreningen han då tillhörde. Nu senast har han varit en kort tid i en klubb relativt nära kommunen, men då han känner att han inte har kunnat jobba på det sätt som de kommit överens om så passar en flytt till Hvetlanda GIF bra.

Är ni intresserade av vem det kan vara!?
Gilla Facebooksidan TRGmagnus så kommer nyheten där under dagen.
www.facebook.com/trgmagnus

På bloggen kommer självklart också nyheten att dyka upp men det kan ta tills imorgon.

(På bilden nedan: Huvudtränare HvGIF A, Vladan Ladan och undertecknad Magnus Eriksson Huvudtränare HvGIF U).

//M

måndag 4 mars 2013

Facebooksida 2.0

Går nu vidare i temat av tips för de sociala medierna och stannar upp vid administration av Facebooksidan.

Vem bör ha administratörsrättighet på en förenings Facebooksida?
Är det tränaren, sportchefen, varje lags lagledare eller ordföranden?
Nja, det är kanske inte så viktigt vem som skriver, bara att de skriver och att de skriver bra.

Men, det bör finnas en person som är ansvarig för allt ihop och han bör ansvara för alla av dessa kategorier. Dvs. Hemsida, Facebook, Twitter mm.

Och han bör vara en del av klubbens styrelse, utskott eller kansli. Alltså inte en tillsatt tränare eller lagledare.
Kalla den här personen marknadsansvarig, kommunikationschef eller vad du vill, kärt barn har många namn.
Och det är inte ett måste att han är en av dem som skriver på sidan men han har ansvaret för att de andra gör sitt jobb.

Tillbaka till själva administratörerna så tror jag inte att det är negativt att flera personer delar på ansvaret, men det behövs en klar uppdelning på vem som ska skriva vad och hur många gånger dessa bör skriva.

Exempel: (ca 5-6 per vecka)
Föreningen generellt: 1-2ggr månad.
A-lag: 2-3ggr vecka.
Ungdomssek: 1-2 ggr vecka.
Ordförande ord: 1ggr månad.

4 personer skriver och sidan uppdateras nästan dagligen och blir på så sätt levande.

För att krydda lite extra så bör man uppdatera med en del bilder.
Skapa omröstningar med ex "publikfavorit" och skapa ett antal tävlingar där medlemmarna kan vinna priser som t.ex. matchbiljetter, supporterprylar mm.

Någon bör också vara ansvarig att lägga in alla föreningens hemmamatcher som event i kalendern, och A-lag bör även ha med bortamatcher.

Så räkna med att ni behöver en grupp på 5-6 personer som jobbar tillsammans för att skapa en riktigt bra sida.
Varje person behöver dock bara lägga några få minuter i veckan, så det kräver inte jättehårt jobb!

PS. Glöm inte att designen är viktig! Ta hjälp om ni inte kan själva!

Avslutningsvis vill jag göra reklam för min egna sida, in och gilla! www.facebook.com/trgmagnus

//M

Inne i Mars

Ny vecka, nya möjligheter! ?
Jodå, så är det absolut, men vi är nu inne i mars och snart stänger traferfönstret.

Själv så åker jag bort några dagar i mitten av veckan, jag hoppas dock att klara av att få in ett par inlägg ändå.

Nu i början av veckan har vi en "transfer" på gång, det är inte en av de transfers som man kanske alltid rapporterar om men den är väldigt intressant.
Igår fick jag beskedet att "endast detaljer återstår", så fort det blir klart kommer vi att rapportera det!

Sen ska vi inte glömma bort att skriva vad som händer på Heds!
Hjälp till, maila magnus@trgmagnus.com

//M

söndag 3 mars 2013

Utbilda ledare, utbilda spelare

Fotbollstränare är till för att utbilda spelare, framförallt i ungdomsåren, och hur ska de kunna göra det om inte de själva är utbildade?

Det finns massor av duktiga ledare som saknar tränarutbildning men ändå gör ett fantastiskt jobb, men kanske hade de gjort ett ännu bättre jobb om det gick på utbildningarna.
Under den första delen av utbildningen handlar nästan allt om erfarenhetsutbyte och grundläggande värderingar, ju längre man kommer ju djupare går man i tekniken och taktiken.

Men jag förstår mig inte riktigt på att det fortfarande 2013 finns stora (och små) ungdomsföreningar som helt saknar utbildade ledare.
Och jag förstår inte heller de föreningar som lägger över kostnaden för utbildningen på ledaren själv i fråga.

Tänk om!!!

Ja, risken finns att en förening utbildar en ledare som inom en tid slutar eller väljer att gå vidare.
Den risken får man ta.
Med tanke på att chanserna ökar för att ge ungdomarna en bra utbildning så är risken helt klart värd det.

Enligt mig bör det finnas minst en utbildad ledare i varje lag i föreningen, ledare upp till 11-12år bör ha minst Bas1 och ledare för 13+ bör ha minst Bas2.

Vad gör man då om pengarna i en förening saknas och man inte kan skicka ledare på SvFFs utbildning?

Först och främst, sök bidrag för ledarutbildning. Detta kan din kontakt på SISU hjälpa dig med!
Nummer två, budgetera för X antal personer att kunna gå varje år och ge dem detta gratis mot att de sedan kör internkurser i föreningen. Dvs. att de går igenom vad de fått lära sig på kursen.

OBS! Viktigt där är att inte internkurserna ersätter SvFF's kurser utan används som ett komplement.

Som förening bör man också ha en utbildningsplan för sina spelare, men lika viktigt är det att ha en utbildningsplan för sina ledare.

Och till sist, har ni också brist på ledare? De framtida ledarna är de som är på väg att sluta som spelare.
Därför bör man kanske ha i åtanke att låta spelarna som varit med ett tag i A-laget "känna på" att träna yngre förmågor och om de trivs med uppgiften kan man påbörja utbildningen sida vid sida med spelarkarriären.

Detta är ett område där många föreningar kan utvecklas massor. Ta er tiden, sätt er ned och funderar hur er förening ska jobba för att lyckas med spelarutbildningen.

//M

Strategi för social media

Igår (igen) var jag inne på fördelarna med att marknadsföra din förening på de sociala medierna som ex Facebook och Twitter.
Men dessa sidor kan också vara ditt sämsta val av marknadsföring.

Som jag var inne på igår så sprids informationen väldigt snabbt på de sociala medierna och en förening bör sätta sig ned och skapa ett policydokument för hur man ska använda dessa kommunikationsvägar.

Enligt mig väger dock fördelarna över och jag tycker att de allra flesta föreningar bör finnas med på dessa webbplatser.

Till att börja med, bestäm vilken känsla du vill att sidan ska ha, ex. ska den upplevas personlig, företagsam mm.
Skapa sidan på det sättet, med bilder, språk osv.

(Jag tror att en förening bör ha en personlig touch på sidan med inlägg som upplevs spontana men ändå med korrekthet).

Vad gäller bilder, banners och övrig design. TA HJÄLP!
Är du inte själv expert på photoshop så ska du inte heller redigera bilder till sidan.
Du har inte råd att upplevas "oproffsig" även om du vill upplevas personlig.

Steg 2, planen för vad du vill skriva bör vara klar innan du skapar sidan.
Det finns sidor där föreningar skriver två inlägg per vecka, ett inför match och ett efter matchen. Andra föreningar lägger upp flera inlägg om dagen.
Det viktiga är att du bestämmer dig för hur du vill göra.
Det mest pinsamma är de sidor som uppdateras tre - fyra gånger om dagen när sidan är ny och sedan vara uppdateras någon gång i månaden med "ursäkta den dåliga uppdateringen".

(Enligt mig bör en sida på Facebook uppdateras nästan dagligen. Ett A-lag kan publicera bilder från träningen och låta spelare uttala sig för att bygga upp en personlig relation till läsarna.
Ungdomssidan i en förening bör ha sina matcher i kalendern och bör uppdatera lite då och då med vad som händer i föreningen).

När du är klar med hur sidan ska bedrivas måste du börja med att skaffa "likes" och följare, det snabbaste sättet är att bjuda in sina vänner, och sedan be dem att bjuda in ännu fler vänner.
När du känner att antalet stagnerat en aning kan du kasta in tävlingar och priserna kan ex. vara matchbiljetter, supporterprylar eller presentkort på arenans kiosk mm.

Sista tipset för dagen är, ta dessa medier på allvar, tänk noga igenom hur du vill bedriva din strategi och plan.
Här finns massor av gratis marknadsföring om man gör det rätt, och ta hjälp när du kör fast!

//M

lördag 2 mars 2013

Har din förening råd?

Nu är jag där igen, jag kommenterar social media som om det vore det viktigaste som finns.
Det är det inte!

Men har din förening råd att inte finnas på Facebook, Twitter och annan media?

Jag tror inte det!

2012 rankades Facebook som den näst mest besökta webbplatsen, YouTube kom som nummer tre, båda bakom den klara ettan Google.
Jämför detta med antalet läsare som läser din lokaltidning.
Jämför dessutom priser, Facebook, Twitter, Instagram och YouTube är gratis, det tror jag inte att din lokaltidning är.

Framförallt Facebook anser jag är ett måste i dagens marknadsföring, och då pratar jag om fenomenet "Sida", inte grupp.
Den klara skillnaden är att i en grupp kan bara medlemmarna se vad du gör, på en sida sprids budskapet snabbare och integreras i hela communityn.

Jag har ett exempel på detta:
När www.facebook.com/trgmagnus hade nått 40 "likes" publicerade jag en bild med info om att Simon Alexandersson befinner sig i England.
8 personer har gillat detta, vilket gör att vännerna till de 8 personerna ser meddelandet.
Totalt nådde informationen 250 personer.

Det går att leka med den tanken, om jag hade haft 80 "likes" borde jag alltså ha nått ca 500.
160 = 1000.
osv. med plus minus några beroende på gemensamma vänner, antalet gillande mm.

Men vi kan slå fast att det är en snabb och bra marknadsföring helt gratis.
Samma funktion med integrerade meddelanden finns på twitter och instagram.

Men tillsist!
Om du ger dig in i leken, fullfölj det!
Gör inget halvtaffligt och oinspirerat bara för att, gör det noga och professionellt.

Imorgon har jag tänkt att samla ett gäng tips om vad man bör, och inte bör göra med sin strategi över social media.

//M



fredag 1 mars 2013

Möte med Lagrell

Idag kom chansen att fråga Lars-Åke Lagrell om SvFF, FIFA och UEFA, eller om något helt annat också skulle jag tro.

Det var i en av logerna på Myresjöhus Arena i Växjö som Lars-Åke först berättade om FIFA's värdegrunder innan jag fick chansen att fråga hur SvFF ställer sig till att göra om EM och om Blatter och Platini har för stort inflytande i UEFA och FIFA.

Självklart svarar Lars-Åke väldigt diplomatiskt och konstigt vore väl annars.

Kvällen avslutades med att slås samman med Smålands FF's årsmöte där också nye SvFF ordföranden Lars-Erik Nilsson berättade om framtidsvisioner och utveckling av kommunikation med sociala medier och allt vad det innebär.

Helt klart är det lite svårt att smälta att man idag skakat hand med dessa två herrar som styrt svensk fotboll under nästan hela min livslängd.

//M