måndag 19 november 2012

Talangutveckling blir viktigare

Det är tufft i många föreningar idag, det finns inte lika många ideellt jobbande personer och flera företag vill dra ned på sponsringen.
Men just därför blir talangutveckling ännu viktigare!

Fördelarna med satsning på talangutveckling är många, dels ger man ungdomarna en ärlig chans att lyckas med sin fotboll. Samtidigt får man fram nya spelare till sitt egna A-lag, eller förhoppningsvis till en ännu större klubb. Spelare som man producerar och går vidare till högre ligor är väldigt bra marknadsföring för klubbens egna talangutveckling.
Samtidigt finns det många sponsorer som blir mer givmilda när de ser att klubbarna jobbar hårt med att satsa på barn och ungdomar, även ledare vill hellre jobba i klubbar med en sådan satsning.

Men det finns problem också.

För att en klubb ska lyckas med en riktigt bra talangutveckling behövs stadgar inom klubben, det behövs en tydlig och uttalad filosofi som också innehåller en genomgående tråd.
Klubben behöver bredden i föreningen men samtidigt klara av att jobba med toppen, och detta ska helst gå hand i hand.
Klubben behöver också en plan, en utbildningsplan i hur man tar hand om spelarna, hur man uppfostrar dem till att bli fotbollsspelare, kamrater och föreningsmänniskor. (Här gör SvFF just nu ett stort jobb åt föreningarna).

Man bör kanske också ha en plan för hur man tar hand om dem som aldrig når en plats i klubbens A-lag, här brister många föreningar!
Flera av dessa killar och tjejer kan bli klubbens nästa ledare, materialare, domare och mycket annat.
Dessa personer är lika viktiga att ta hand om som vår stjärnspelare.

Vi som lever i föreningslivet måste se till att ta hand om varandra, jobba för varandra och se till att vi utvecklar varandra.

Den som tror att talangutveckling bara berör en handfull spelare,
den bör tänka om!

//M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar