fredag 30 november 2012

Blir inte av med sjukan!

Sitter på lunchen på jobbet, med halsont, snuva och en gnutta feber!
Lyckas inte bli av med skiten!
Känner att jag har helgen på mig att hitta formen för under nästa vecka är kalendern full av aktiviteter!
På tisdag är det träning, onsdag är det besök på Smålands FF, torsdag är det träning och fre-mån, är det dags för diplomkursen!

Fullt upp med andra ord!
Dessutom håller jag just nu på med diverse bisysslor som ska vara klara innan jul, ingen bra tid att vara krasslig!

//M

torsdag 29 november 2012

Att ta över...

Eftersom att jag under 2013 väljer att kliva av som assisterande i klubbens A-lag och istället ta ett eget ansvar för träningsgrupp 2 i samma förening betyder det också att jag får ta ev. laster.
Grupp 2 har haft en halvt som halvt skött hemsida, och det har jag bestämt mig för att ta tag i direkt!
Det är viktigt att ha en sida där vi informerar om matcher, träningar, spelare m.m.
Det är småpyssel som man inte tänker på när man tar över en redan befintlig trupp, men det är minst lika viktigt!
Så har man inte redan tillräckligt att tänka på, då får man det på köpet!

Idag har vi stort jippo på jobbet, så ikväll missar jag A-lagets träning! Känns lite surt, men så kan det vara ibland!

//M

onsdag 28 november 2012

Tiden för tankar är knapp

Det har varit några lugnare dagar på bloggen, dels för att jag knappt haft tiden att själv kunna tänka i den utsträckning som jag brukar.
Inte för att jag tänker för lite, nejdå, jag tänker fortfarande för mycket. Men mitt filosoferande har varit lite för enformigt de senaste dagarna, och mina tankar har varit antingen sådana som jag vill hålla för mig själv, eller sådana som jag blivit ombedd att hålla för mig själv.

Men jag utlovar att snart börja med årskrönika, den kommer att vara uppdelad i olika delar, det kommer att släppas en del varje advent.
2012 har varit ett minnesvärt år, inget snack om det...

Dagen till ära innehåller som de flesta dagarna, fotboll.
Ikväll kör vi igång med fysträning, killarna ska få svettas ut riktigt ordentligt!
Framöver kommer truppen att få riktig professionell fysträning, där flera instruktörer på F&S i stan har lagt upp ett träningsprogram med skadeförebyggande fysträning för grabbarna, men fram tills dess kommer vi att köra en egen träning varje vecka.

Let's go, vi har halva onsdagen framför oss!

//M

tisdag 27 november 2012

Sista tisdagen i november

Har suttit hela morgonen med att betala och arkivera räkningar, nästan märkligt när man inser att den allra största delen av ens hårda arbete går till ren överlevnad.
Jag brukar klassa räkningar i ett excelblad över hur viktiga de är, dvs. "Överlevnad", "Nyttigt" och "Onyttigt", det är för att enkelt kunna se vad man kan spara in på om livet skulle förändras och man behöver snåla.
Men sanningen är att det som kostar absolut mest är boende, el och försäkring. Efter det kommer för mig självklart bil och disel följt av mat. Där efter kommer småposter som telefoni, tv mm.
Men jag ska faktiskt inte klaga, det är egentligen inte så att jag och Ella behöver dra ned på utgifterna för tillfället! Men det är bra att ha koll!

Nu till en tråkig sak, jag måste byta däck... Från den 1 dec räcker det med en snöflinga så säger lagen att vinterdäcken måste sitta på, fuck. Jag hinner inte byta någon annan dag men det känns alldeles för tidigt att redan byta! Troligen hade man kunnat köra två veckor till, minst, på sommardäck. Men bara att acceptera läget!

Sen ikväll blir det två fotbollsträningar, alltid kul, ett som assisterande och en på egen hand! Nu är det bara en dryg vecka kvar till diplomkursen så det gäller att finslipa kunskaperna!

//M

måndag 26 november 2012

Tar ett nytt tag

Ligger i sängen och har nyss planerat morgondagens träning, nu är det dags att plöja några stycken ur SvFF-pärmen.

Egentligen tycker jag själv att jag inte borde behöva läsa så mycket, känner att jag kan det mesta (det viktigaste), men jag har "alltid" haft svårt på prov. Drabbas av någon form av black out om jag inte känner mig hundra, därför är det lika bra att förbereda mig extra mycket.

Imorgon är det dags att byta däck inför vintern och efter det är det dags för två träningar.

//M

I brist på K-gräs tid

Tyvärr har vi bara lyckats få ett träningspass på konstgräs denna veckan, men det löser vi genom att köra ett fyspass på onsdag.

Jag lät grabbarna själva tycka till om vad vi skulle ersätta träningen med. Alternativen var fys, teori eller en extra dag ledigt. Fys vann en ganska klar seger, så fys it is.
Det gör att grabbarnas vecka ser ut enligt följande:
Tisdag: Fotbollsträning
Onsdag: Fysträning
Lördag: Match
En ganska bra vecka för att vara i slutet av november, förhoppningen är under december att alltid ha minst tre träningspass och gärna ett antal matcher.

I min grupp är skola alltid prio, det betyder att spelare som ligger efter, eller behöver förbereda sig extra inför ett stort prov alltid har rätt att ta ledigt från träning.
Där ligger ett stort ansvar på spelarna, att vara ärliga mot sig själva, planera läxor och studiet för att inte "behöva" missa träning.
Man märker dock som tränare att skolan börjar närma sig terminslut, då flera spelare säger att de just nu har väldigt mycket prov.
Men det som då är bra med fler träningar är att alla spelare kan hitta ett par dagar som passar, under november och december måste vi helt enkelt acceptera att alla inte kan köra 100%.

Ska under veckan också sätta ihop diverse mål som vi tillsammans ska uppnå, målen ska vara mätbara men inte resultatinriktade.
Vi ska ha en strategi för att nå de olika målen, både på kort sikt men också på lång.

//M

söndag 25 november 2012

Pluggande på en söndag

Efter att ha varit på Lagrells Ledarakademi igår funderade jag en hel del över hur Sverige kan vara så otroligt bra på idrott, trots att vi är ett väldigt litet land.
Ändå är det sällan som idrottsstjärnorna lyckas motsvara våra allt för höga förväntningar.

Idag började jag läsa på lite inför diplomkursen "Uefa B" som jag ska åka på den 7 10 dec, jag började med att läsa igenom "Fotbollens spela, lek och lär", tidigt i boken står två visioner som SvFF har med verksamheten:
1. Alla ska få möjlighet att spela fotboll.
2. Svenska landslagen i fotboll ska ta medalj i världsmästerskap.
(OBS, har inte boken framför mig just nu så det kan vara felciterat med innebörden är sådan).

Åter igen slår det mig.
Svensk Idrott är bra, riktigt bra!

Efter att sedan ha råpluggat i fyra-fem timmar har jag nu hamnat i TV soffan.
Men tanken är att läsa igenom materialet ett antal gånger, dels är det bra inför kursen och provet, samtidigt är det bra att uppdatera sig med tanke på ens egna träningar.

//M

lördag 24 november 2012

Grabbarna spelade mot Landsbro Dam

Idag mötte en del av grabbarna som jag tränar, Landsbro Dam från division 1, självklart ett spännande utbyte. Jag var själv inte med men meddelade trupp och mål till mina tränarkollegor, för oss var målet att ha ett nästan överdrivet stort bollinnehav och låta damerna träna på press. Enligt vad jag hört från mins kollegor uppfyllde vi det målet.

Om en vecka är det dags för oss att möta dem igen, idag vann vi med 8-0 och vi får se vad de har tränat extra på under veckan. Jag tror och hoppas att de ändå ser detta som en bra träning där de får chansen att öva i ett högre tempo än vad de är vana vid!

För oss handlar kommande vecka om att få upp flåset en aning och lägga en grund för att också kunna höja tempot framöver, både på träning och match!

//M

På Lagrells

Är på Lagrells Ledarakademi och har idag diskuterat "Idrotten vill" och "Värdefullt" som är två projekt som svensk idrott bedriver.
Nu sitter vi i Vida Arena och ska se Växjö mot Timrå som avslutning på denna dag.

Jag var orolig för att få ställa in pga att jag varit sjuk och febrig de senaste dagarna, men det har gått förvånansvärt bra under dagen.

//M



Sjuk med Lagrells

Oj, insåg precis hur längesedan jag skrev ett inlägg, inte bra!
Men har inte så mycket att berätta, låg till sängs hela dagen igår och borde nog göra det idag också men ska försöka komma iväg.
Idag är nämligen träff med Lagrells Ledarakademi och det är självklart något som jag inte vill missa!

Troligtvis har jag massor att berätta när jag kommer hem, får ta ett längre inlägg då!

//M

torsdag 22 november 2012

Fotbollens Andreas Jämtin (Video)

Sitter på kontoret och snurvlar, håller på att bli riktigt sjuk men det är bara att försöka hålla ut!
Satt i bilen på väg till jobbet och började fundera på olika fotbollsspelare som utmärker sig på annat sätt än att bara vara en duktig fotbollsspelare. Självklart kom tankarna till Vinnie Jones, killen som idag spelar psykiotisk i flera stora filmer på den vita duken hade ofta samma roll på planen när han spelade i PL.

Här kommer en video med flertalet idiotgrejer som Vinnie lyckats med.


Även om jag absolut inte uppmanar till den spelstilen, så tycker jag att det har haft en viktig del av fotbollens historia och utveckling till vart vi är idag. Man kan aldrig ta ifrån Vinnie Jones att han verkligen ville vinna varje match till varje pris!

//M

onsdag 21 november 2012

Match mot Landsbro Dam

Sitter på IP efter en riktigt bra träning, högt tempo, bra avslut och hårt tempospel. Som tränare kan man inte vara annat än nöjd!

Vid min sida idag hade jag Edis som gjorde sin första träning som tränare. Förhoppningsvis var det inte Edis sista!

Klart under dagen blev också att killarna på lördag ska spela match mot regionens överlägset bästa damlag. Vi har redan en match bokad mot dem den 1/12 men nu blev det klart att vi möter dem i en första match redan på lördag.
Jag är själv bortrest men har löst andra ledare som får ta hand om laget.
En spännande uppgift för både oss och Landsbro!

Nu är det dags att bege sig mot Växjö, idag som många andra dagar med ett leende på läpparna!

//M

Tiderna räcker inte till

I kommunen (Vetlanda) byggdes förra hösten gamla bandybanan om och blev en konstgräsanläggning, vilket har varit ett lyft för fotbollsklubbarna i stan.
Men redan nu i slutet av November börjar tiderna tryta, och bara ett par hundra meter bort står en obehandlad grusplan.

Om man inte har för avsikt att driva vidare grusplanen så vore det kanske en idé att fundera på om man kan lösa ekonomi för att göra om även den till en konstgräsplan.
Arenabolaget som idag driver ett stort område med bandyhall, hockeyhall och konstgräsarenan kanske skulle vara intresserade av att ha en till konstgräs anläggning?
Området skulle då bli ännu mer attraktivt och en bra yta för uthyrning till alla idrotsklubbar i regionen.
Klubbarna borde definitivt vara intresserade av att utöka och förbättra området.

Samtidigt vet jag att kommunen pressas hårt av andra föreningar som t.ex. vill att kommunen är med och stöttar finansiering av inomhushallar för gymnastik, innebandy och handboll.
Men kanske bör man titta på lösningar som exempelvis den man har i Växjö där ett av stadens gym numera hyr lokal i ishallen.
För mig vore det en dröm om det fanns en gymanläggning på området där Sapa Arena ligger, kanske finns det ett befintligt gym i staden som vore intresserade, jag vet inte, men att ha all idrott på ett område vore fantastiskt!

Jag har skrivit ett inlägg tidigare ang konstgräset, och jag vill även i detta inlägget påpeka hur tacksam jag är att vi äntligen fått konstgräs.
Men samtidigt ser jag bristen på tiderna!
Vill vi kunna fortsätta med bra träningar under höst/vår kommer vi att förr eller senare behöva en plan till.
Och som jag skrev tidigare så vore det fantastiskt med fler anläggningar på samma område, tänk vilken rullians på idrottsmänniskor som skulle röra sig där!

En utopi?
Kanske.
Men framförallt ett klart mål att förbättra hela kommunens idrottsverksamhet!

//M

Onsdag med Attack

Sitter på jobbet och planerar dagens träning, kommer att köra tema avslut idag.
Har för första träningen också en assisterande tränare som ska ta ett ansvar under träningen, en kille från klubbens A-lag kommer att gå in och hjälpa till. Tror att det kommer uppskattas lika mycket av killarna som av mig, det är en person som är van vid ledarrollen även om han i klubben "bara" varit spelare.

Det är sista träningen före upptacksmötet som hålls imorgon för alla spelare i träningsgrupp 1 och 2. Därför hoppas jag också att de killarna som just nu har tagit semester från fotbollen de senaste veckorna kommer tillbaka och deltar i dagens träning, vore skönt att träffa dem innan morgondagens möte.

Slänger upp en film på en avslutsövning, det är inte en sådan övning som vi kommer att köra, men alltid kul att titta på bra övningar på youtube.


En stor skillnad på våra övningar jämfört med övningen i filmen är att vi rullar hela tiden på spelare och att alla får träna avslut. I filmen ovan väljer man att specialträna en spelare.
Dock inget fel med det.

Nu är det en dags jobb framför mig och sedan kör vi träning ikväll!

//M

tisdag 20 november 2012

Hektisk vecka

Denna veckan är överfull i kalendern, jobb som verierar mellan 9-18 och på fredag 8-19, samt träning idag 18:45-20:30 och imorgon samma tid. Dessutom har vi på torsdag informationsmöte för samtliga spelare i träningsgrupp 1 och 2 med start 19:30. I helgen är det dags för Lagrells Ledarakademi också, vilket ska bli väldigt spännande!

Där emot tycker jag lite synd om min kära sambo som fyller år i veckan och bara får ha mig hemma mellan klockan 23-07, vilket är tiden för min sömn. Men jag får planera in all min lediga tid framöver för att gottgöra henne!
Hon är otrolig som står ut med min satsning på fotbollen, men det är nog bara en tidsfråga innan jag får presentera mig vid namn för henne då hon säkert glömt bort hur jag ser ut i vaket tillstånd!
Skämt å sido, hon är absolut fantastisk!

Jag bestämde mig för att göra hennes vecka lite extra speciell, så därför har hon redan i dagarna fått "småpresenter" av mig! I måndags fick hon ett egengjort presentkort som gör att jag ska bjuda med henne på bio, och idag fick hon ett nytt som säger att hon ska få en trerätters romantisk middag tillagad av undertecknad.
Det återstår att se om hon får något mer denna vecka...

Idag hade jag en träning som bestod av väldigt många unga killar, spännande att se vissa av dem! Tyvärr saknade jag en del av 95 och 96 grabbarna som var borta av olika anledningar!
Men imorgon är det ny träning och då hoppas jag att de är tillbaka i action!

Nu är det dags för lite sömn igen, imorgon ringer klockan 06:45 igen!

//M

HvGIF i toppen av Småland

Sitter i lunchrummet på jobbet, lunchen är färdigäten och det finns utrymme för en stunds tänkande och filosoferande.
Min syster brukar påpeka att vi tänker för mycket och att det är något vi ärvt från vår far, men samtidigt tror jag att det är utvecklande, så jag lyssnar bara halvt på hennes varningar.

De senaste dagarna har mina tankar gått mycket till klubbens talangutveckling och satsning på ungdomar, och den senaste säsongen har visat resultat för HvGIF.
Enligt klubbens egna utsago är HvGIF den klubb i Småland med flest ungdomslag som vunnit serien, jag brukar säga att det är betydelselöst på ungdomsnivå att kolla tabeller och dylikt.
Men jag gläds ändå åt dessa resultat.

Jag tror att det beror på att många duktiga ledare i föreningen väljer att utbilda sig via SvFF.
Jag tror att det gör oss ännu lite starkare.
Jag tror också att det beror på att vi lägger stor kraft på teknikträning och på vilka instruktioner vi ger spelarna.
Jag vet att inga av dessa lag är lag som toppas, utan lag där just laget står i fokus och det gör mig ännu mer stolt.

Jag ser det här som ett tecken på att HvGIF's satsning på att bli en riktigt bra talangfabrik med en enorm bredd kommer att ge resultat. Inte bara för HvGIF utan för hela kommunen, och i framtiden förhoppningsvis också i ett ännu större perspektiv!

Bra jobbat alla ungdomsledare i HvGIF (och i andra föreningar) NI gör ett jäkligt bra och viktigt jobb för Svensk Fotboll!

//M

Äntligen tisdag

Tisdagen började som vanligt med att jag hämtade headcoach VL och att vi åkte från Växjö till Vetlanda.
Under en timma i bilen brukar det bli tjat om fotboll, men kanske inte om de vanligaste ämnena, idag fastnade vi en stund på tränare som har lite speciella atribut.
Bland annat pratade vi om Neil Lennon som går mellan att vara världens gladaste, till världens argaste, men Neil har respekt hos sina killar och de hyllar honom ofta. Han kan gränserna och vet när han har rätt att bli förbannad.
Det finns dock andra som inte har riktigt samma koll på grejorna, se klippet från youtube nedan:



Ikväll har jag och VL varsin träning och alla killar från A-lag till äldsta ungdomslag ska få fotbollsträning, efter helgens årsfest tror jag att stämningen i omklädningsrummet kommer att vara på topp.

På J-träningen kommer vi ikväll att gå tillbaka på att köra funktionella övningar, istället för isolerad teknik som vi körde förra veckan.

//M

måndag 19 november 2012

Talangutveckling blir viktigare

Det är tufft i många föreningar idag, det finns inte lika många ideellt jobbande personer och flera företag vill dra ned på sponsringen.
Men just därför blir talangutveckling ännu viktigare!

Fördelarna med satsning på talangutveckling är många, dels ger man ungdomarna en ärlig chans att lyckas med sin fotboll. Samtidigt får man fram nya spelare till sitt egna A-lag, eller förhoppningsvis till en ännu större klubb. Spelare som man producerar och går vidare till högre ligor är väldigt bra marknadsföring för klubbens egna talangutveckling.
Samtidigt finns det många sponsorer som blir mer givmilda när de ser att klubbarna jobbar hårt med att satsa på barn och ungdomar, även ledare vill hellre jobba i klubbar med en sådan satsning.

Men det finns problem också.

För att en klubb ska lyckas med en riktigt bra talangutveckling behövs stadgar inom klubben, det behövs en tydlig och uttalad filosofi som också innehåller en genomgående tråd.
Klubben behöver bredden i föreningen men samtidigt klara av att jobba med toppen, och detta ska helst gå hand i hand.
Klubben behöver också en plan, en utbildningsplan i hur man tar hand om spelarna, hur man uppfostrar dem till att bli fotbollsspelare, kamrater och föreningsmänniskor. (Här gör SvFF just nu ett stort jobb åt föreningarna).

Man bör kanske också ha en plan för hur man tar hand om dem som aldrig når en plats i klubbens A-lag, här brister många föreningar!
Flera av dessa killar och tjejer kan bli klubbens nästa ledare, materialare, domare och mycket annat.
Dessa personer är lika viktiga att ta hand om som vår stjärnspelare.

Vi som lever i föreningslivet måste se till att ta hand om varandra, jobba för varandra och se till att vi utvecklar varandra.

Den som tror att talangutveckling bara berör en handfull spelare,
den bör tänka om!

//M

Ny vecka, ny säsong

Nu börjar en ny vecka, en ny fotbollssäsong, och nya mål!

Redan på tisdag börjar jag med individuella samtal med killarna i J-truppen. Tanken är att hinna med samtliga spelare under november.
Sedan vill jag att individuella samtal ska återkomma under säsongen med maximalt 60 dagars mellanrum.

Det är viktigt både för mig och för spelarna att få sitta och prata mellan fyra ögon. Det är varje tränares dröm att hinna med individuella samtal, men oftast rinner det ut i sanden, därför är min tanke att redan innan säsongen göra ett schema på alla samtal vi ska ha så att både jag och spelarna kan påminna varandra under säsongen.

Denna säsongen ska vi också jobba hårt för att närma oss A-laget med hur träning och samlingar går till. Ett annat viktigt steg för att "skola" in killarna i vår seniorverksamhet.

söndag 18 november 2012

Avslutar med PizzaNight

Efter gårdagens årsfest har jag spenderat dagen i Vetlanda med VL. Det blev en rad matcher på FIFA och en hel del småsnack, innan vi tog svängen till Vägkrogen och sedan vidare mot Växjö.

Eftersom att det är söndag så är det självklart också PizzaNight.
Idag tog vi från Maestro som ligger på campus och som kör hem.
Nu avslutar vi kvällen framför Filip och Fredrik, i soffan med mopsarna.

En bra vecka har gått mot sitt slut och jag ser redan fram emot nästa vecka!

//M

Kärlek på årsfesten + lite bilder

Hemma i Växjö efter en helg i Vetlanda och HvGIF's årsfest.
Det blev en årsfest med mycket kärlek då det delades ut hedersvärda priser till Milan, till Conny och till Bosse Lindgren. Tre män som jobbar hårdare än några andra för att göra vårt jobb, och spelarnas jobb lite enklare.
Dessa är klubben absoluta stötestenar.

Utöver dessa priser gick det flertalet priser till spelare, det var priser för prestationer både på och vid sidan av plan. Bland vinnarna fanns Johan F, Simon A, Simon S, Jonathan E, David H, Richard M, Robin H, Casper E, Filip M och Gustav B.

Efter mat och prisceremoni öppnades hotellet upp för allmänheten och festen fortsatte. Under kvällen kom det fram många spelare från andra föreningar och ville gärna prata med oss om vår satsning på talangutveckling, vissa av dem var väldigt nyfikna och satt ned med våra spelare.

Tyvärr tar kvällarna i Vetlanda slut lite för tidigt då staden bestämt att nöjesställena måste stänga 01:00.
Vi var ett gäng grabbar som gick vidare och satte oss i en lägenhet där vi fortsatte snacka om säsongen som gått.

Nu tar vi nya tag och förbereder oss inför 2013.

//M

lördag 17 november 2012

Räknar ner

Sitter på jobbet och har kort fikarast, räknar ned inför kvällens årsfest.
Ska åka till VL efter jobbet och hänga ett tag före festen så idag blir det fullt av gott häng!

//M

fredag 16 november 2012

Packad väska

Nu har jag packat väskan inför helgen, letat fram de kläder som jag ska ha på "GIF-galan" och fixat med det sista!
Imorgon är det dags!
Årets prestation, spelare, målgörare m.m ska delas ut under en middag på hotellet. Jag ser fram emot det riktigt mycket och är tämligen övertygad om att det kommer bli en riktigt trevlig kväll.
Men före festen ska jag plöja igenom 4,5 timmar på jobbet, så därför är det nu dags att gå till sängs. Klockan ringer som vanligt 6:45 imorgon!

Som tidigare utlovat kan ni följa allt på twitter: trgmagnus

//M

Glider mot helg med fest

Idag jobbar jag 8-19, inklusive pendlingstiden blir det 7-20, en ganska lång och jobbig dag. Men det känns lite lättare med tanke på att årsfesten väntar imorgon. En definitiv avslutning på säsongen med det skönaste gänget! För min egna del är det första årsträffen sedan jag själv var aktiv så det var ett tag sedan sist.
Kul också att flera spelare från träningsgrupp 2 har anmält sig, det är det grupp som jag ska tillhöra under nästa säsong och därför ser jag också årsfesten som början på något nytt.
Ikväll blir det att packa väskan, sover i Vetlanda imorgon och behöver ha med mig diverse sängkläder m.m.
Hemmakär som jag är vet jag att jag kommer sakna Ella och de snarkande mopsarna, men en natt bör ju gå bra!

Nu tar vi tag i resten av den här dagen, det är drygt sju timmar kvar innan jag är hemma, och de timmarna ska utnyttjas maximalt!

På twitter: trgmagnus
Utlovas direktrapportering från festen, priser, tal m.m.

//M

torsdag 15 november 2012

Zlatan-febern

Dagens första kund:
"Har ni en landslagströja?"

"Nä, tyvärr vi har sålt ut dem, kommer en ny med Adidas snart".

"Fan, har ni någon tröja med Zlatan? Jag måste ha en!"

"Ok, något speciellt?"

"Nä, men igår var helt jävla otroligt! Vill ha en Zlatan-tröja på mig hela dagen!"

Det är vad jag ser som ett tecken på Zlatan-feber i detta avlånga land.
Tack Zlatan för att du promotar fotbollen på det sätt som du gör!

//M

Fantastisk uppvisning

Efter mitt lyckorus igår lämnade jag helt ute matchen mellan Sverige och England i mitt sena blogginlägg. Det kändes inte så relevant just då.
Det var en träningsmatch, vi ska inte dra för stora växlar på resultatet.
Media rapporterar om ett ungt och nytt engelskt landslag, om debutanter, om stjärnor som saknas.
Men samtidigt ska vi inte glömma att även Sverige har nya killar på väg in.
Alex Kacaniklic, Tobias Sana, Antonsson, Ranegi är inte killar med särskilt mycket landslagsrutin. Jag skulle inte vilja säga att Elm, Olsson, Olsson och Granqvist heller har så mycket rutin från landslaget.
Jag har ingen statistik från detta. Men visst känns det som att även Sverige är på väg att forma ett nytt lag.

Samtidigt har Sverige hittat en styrka.
Att kunna förändra en hel matchbild med taktiska byten, igår fick de lite hjälp av Engelska byten som förvirrade deras lag. Men ändå, Sverige visar att de läser motståndarna och gör byten där efter. Det är en styrka att kunna öka tempot och bli bättre de sista 30 minuterna av en match.
Men Sverige fortsätter också visa upp sina problem vad gäller fasta situationer, luftrummet i det egna straffområdet och en halvt förrvirrad målvakt.
Nog ska Sverige kunna slå de flesta lagen i EM-kvalsgruppen, som sämst bör laget bli tvåa. Men det är hög tid att jobba på lagets brister.

Jag är lite besviken på att Hamrén i sådana här matcher inte testar andra målvakter, det är en av positionerna som vi inom kort kommer att behöva hitta en ersättare. Enligt min högst personliga åsikt borde vi helst ha gjort det tidigare.

Men vi ska tacka grabbarna för en fantastik uppvisning och en match som går till historien (igen), även om det "bara" var en träningsmatch.
Och vi ska tacka SvFF för en underbar arena som ger fotbollssverige något att vara riktigt stolta över.
Sist men inte minst, långt från minst, så ska vi tacka den fantastiske och otrolige lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic. Jag tror alla svenska fans tycker att han förtjänade de första fyra svenska målen på den nya nationalarenan.



//M

onsdag 14 november 2012

Äntligen besked, nu siktar vi mot framtiden

Åter sent hemkommen från träning, ligger i sängen med ett stort leende på läpparna. Dels för att träningen var riktigt bra och att jag är stolt över killarna som börjar ta stort ansvar.
Även denna träningen var uppbyggd med possesionspel, teknik (bas) och tempospel, hela träningen flöt på riktigt bra och där tempot skulle vara högt så var det riktigt högt. Under tekniken var tempot självklart något lägre, men kvaliteten hölls uppe och killarna fick jobba med hela kroppen.

En annan anledning till att jag ikväll kommer somna riktigt nöjd och glad är för att jag äntligen fått det besked som jag hoppats på. Säsongen 2013 är jag ansvarig ledare för träningsgrupp 2, och kan då fortsätta det jobb som Vladan påbörjat under säsongen 2012. Jag kommer tillsammans med honom jobba för att utvecklingen av våra unga talanger ska följa samma väg. Spelarna skall vara maximalt förberedda för att ta klivet upp till träningsgrupp 1.
För mig kommer det bli min första säsong som huvudansvarig för en träningsgrupp, men så länge jag har bollplank som Vladan och Milan så är jag väldigt säker på att det kommer att gå riktigt bra.

Nu siktar vi vidare mot framtiden, utvecklingen och en ljus framtid för många av våra talanger!

//M

P.S. Zlatan är en hjälte!

Hektiska dagar

Fullt upp på jobbet, kalkylerar på flera olika avtal och min målsättning är att alltid hitta win-win situationer.
Samtidigt laddar jag inför kvällens träning med J-truppen. Fortsatt tema basteknik är det som gäller, kanske inte de absolut roligaste träningarna men absolut lika viktiga, dessutom ett måste för att vi ska klara av att genomföra vissa av säsongens övningar.

Ikväll spelas också den första matchen på Friends Arena, något som jag får uppleva via radiosporten och Lasse Granqvist.
Sverige tar emot England i en träningslandskamp, jag har inte allt för höga förväntningar på en sådan match men det ska bli intressant att se hur Kacaniklic står sig när han nu troligtvis får starta. Sverige har haft problem med att hitta en bra vänsterytter och många med mig hoppas att 21-åringen kan vara lösningen.

//M

tisdag 13 november 2012

Inget nytt, tisdag 13/11

Nyss hemkommen från två träningar i Vetlanda, A-lagets träning var i riktigt högt tempo, imponerande! J-träningen var fokuserad på basteknik driva och cross, det gjorde att tempot var något lägre än de senaste träningarna, men jag är ändå riktigt nöjd.
Jag hade hoppats på lite besked om vad som väntar i framtiden, men det är knäpptyst, skrämmande knäpptyst.
Jag börjar bli allt mer otålig då jag vill ha min roll klar. Det dras från olika håll men jag hoppas på att snart få det besked som jag önskar.

Nu är det ny träning redan imorgon, då ska vi se till att öka tempot och få ett rejält pass i benen.
På lördag är det dags för årsfest och en hel del priser ska delas ut, några av dem har jag rekommenderat vilket jag faktiskt aldrig tidigare gjort. Det gör det lite extra kul.
En spännande fotbollsvecka med andra ord!

//M

Slow start tisdag

Tisdagen börjar som vanligt lugnt, hade tvätt inbokad på en något för tidig tid men i övrigt börjar dagen okej.
Minnet från gårdagens halvflopp till fotbollsgala gör sig påmind av kritiska artiklar från några av sveriges största krönikörer, alla överens om det.
Angående de olika priserna och vinnarna är nog ingen helt överens, eller jo, om guldbollen är alla näst intill rörande överens.

Men som sagt, det finns en dag efter en galakväll också. För många av oss är det vardag igen och för min del betyder det två pass på konstgräsplanen. Först tillsammans med vår A-trupp och sedan med J-truppen. Hoppas att vädergudarna är med mig idag.
Men först återstår det att fortsätta fixa på hemmaplan, tvätten ska göras, bilen ska städas, hundar ska rastas m.m.
Slow start tisdag behöver hitta andra växeln!

//M

måndag 12 november 2012

Efter Fotbollsgalan

Som vanligt hade jag fel på det mesta, ex. årets målvakt, årets back, årets mittfältare, årets allsvenska nykomling, årets tränare men jag har slipat på bra bortförklaringar.
Vi börjar i omvänd ordning.
Årets tränare. Jag tycker att Elfsborg ändå var en klar guldkandidat. Det var betydligt mer otippat att Öster skulle dominera SE så i den grad som de gjorde. Därför ansåg jag att Roar Hansen förtjänade priset. Som Växjö-bo blev jag kanske lite för partisk i frågan.
Årets allsvenska nykomling. Alla nominerade var bra kandidater. Vem som helst kunde vunnit enligt mig, här gjorde jag dock tvärt om mot i den föregående kategorin och valde en spelare från guldlaget.
Årets mittfältare. Jag valde mellan Elm och Kim. Jag valde Elm, det blev Kim.
Oavsett vem av dem som vann så har båda gjort en fantastisk säsong, även Larssons säsong har varit grymt bra.
Årets back. Jag valde Olsson. De valde Mellberg. Jag är tveksam men han kanske får det för EM? På årsbasis tycker jag nog ändå att Olsson spelat på en högre nivå och presterat bättre än någon annan svensk back.
Årets målvakt. Nej, här blir det bara sjukt. Jag hade valt dem enligt följande: Hansson, Dahlin, Wiland. (De nominerade). Isaksson hade inte ens nominerats enligt mig. Jag förbluffas fortfarande över att han anses som "Sveriges bäste målvakt". Men visst. Grattis, fan.

I övrigt kändes hela Fotbollsgalan som en avslagen bärs. Det mesta var som tänkt självklart, Zlatan gjorde årets mål, vem annars? Zlatan blir årets anfallare, såklart! Och Zlatan har monopol på guldbollen. Ingen tvekan om det.
Humorinslagen i galan var under all kritik och när väl Soran Ismail lyckades så var det ingen som fattade att det var roligt.
Höjdpunkten blev istället Anders Svensson som gick från snälle tacco killen till alkisen från A-laget.
Till nästa år får vi hoppas att killar som Alex Kacaniklic, Tobias Sana och John Guidetti kan vara aktuella och på så sätt skapa lite konkurrens i en annars ganska tradig tillställning.

//M

Blogg no1

Det finns många bra fotbollsbloggar som cirkulerar på vår vän internet, men inte många är så bra som Robert Laul's.
Hans blogg må inte vara den mest frenetiskt uppdaterade eller alltid skriven angående de mest aktuella händelserna, men läsningen är underhållande.
När han väl berör ett ämne gör han det ordentligt och texterna ger minst lika mycket som rubriken utlovar, (där skiljer hans blogg sig från mängden), många bloggare lyckas locka läsaren med rubriken för att sedan tafatt texta ner de mest ointressanta texter.

Så om du är på jakt efter en skön fotbollsblogg att läsa, då rekommenderar jag: http://bloggar.aftonbladet.se/laul/

//M

Inför Fotbollsgalan

Ikväll är det dags för fotbollsgalan, och det är dags för Zlatan att få guldbollen, (igen), men allt annat vore väl ändå ett skämt.
Ännu en gång har Zlatan varit en av världens mest uppmärksammade transfer när han i somras gick från Milan till PSG. I PSG har han också fortsatt att leverera och visat att han tillhör den absoluta världstoppen, både i den franska ligan och i CL.

Om jag hade fått välja vilka av de nominerade som skulle få priser hade jag valt följande:

Målvakt: Pär Hansson
Back: Jonas Olsson
Mittfältare: Rasmus Elm
Forward: Zlatan Ibrahimovic
Allsvenska spelare: Pontus Jansson
Allsvenska nykomling: Viktor Claesson
Tränare: Roar Hansen

Guldbollen: Zlatan Ibrahimovic

Dessutom tycker jag att man skulle införa ett nytt pris med namnet "Europeiska genombrott" och där hade jag velat ha Alex Kacaniklic som vinnare.

Ikväll delas priserna ut, vi får se om jag har några rätt.


//M

söndag 11 november 2012

Alla fotbollstränare bör utbildas

Jag tror inte att man per automatik blir en bättre fotbollstränare för att man genomför en utbildning. Jag tror att det finns massor av bra fotbollstränare som är outbildade, men jag tycker att alla fotbollstränare bör ha någon utbildning och kanske finns det därför vissa brister i SvFFs upplägg.

Personligen är jag grymt nöjd med svenskans tränarutbildning, jag ska på den avslutande delen av bas2 om en månad, den s.k. diplomkursen.
Men jag förstår vissa tränare som känner att de inte vill gå utbildningen, tyvärr.
Exempelvis i ett lag där flera föräldrar är tränare så utbildar sig en av föräldrarna, tanken är sedan att den föräldern berättar för de övriga om vad han/hon lärt sig. God tanke. Men jag är övertygad att den personen missar massor som den andre hade snappat upp.

Därför kanske SvFF borde ha en kortare generell utbildning. En utbildning som sträcker sig över en helg och blandar lite från olika delar av bas1 och bas2. En utbildning där alla i en förening kan delta, på hemmaplan.
Först tänkte jag att detta kanske var något som föreningarna själva borde genomföra, men jag ändrade mig då jag tycker att detta vore ett ypperligt tillfälle för SvFF att komma ut och sprida sin filosofi på föreningsnivå.
Jag tycker också att tränare som redan genomgått "den riktiga" utbildningen borde delta dessa helger, dels för att bli påmind om viktiga delar av utbildningen men också för att uppdatera sig ifall SvFF förändrats sedan de genomgick utbildningen.

Jag tror att alla fotbollstränare bör ha någon form av utbildning för att ge rättvisa åt talangerna.

//M

Små lirare drillar boll (video)

Här kommer ett youtubeklipp från 2011 där HIF's P11 lirar final i Gothia Cup, själva matchen kommer igång först ca: 8min in i klippet men Viasat fotboll bygger upp matchen som om det vore CL-final.
Kul att se hur flera av dessa unga killar försöker spela fotboll och dessutom klarar av att hålla sina positioner på plan.
Det visar att rätt träning ger resultat och att det gäller att börja i rätt ålder, flera av dessa killar kommer säkert dyka upp på TV igen om några år.


//M

lördag 10 november 2012

Kacaniklic gör det igen

Inhopp för Sverige i "omöjligt läge" borta mot Tyskland, då bidrog Alex Kacaniklic till att Sverige vände matchen till 4-4.
Inbytt för Fulham borta mot Arsenal, underläge 0-2 och "omöjligt läge", då bidrog Alex Kacaniklic i allra högsta grad till att Fulham lyckades ta poäng i en match som slutade 3-3.
Alla som inte tar vänsteryttern på allvar bör fundera om.
Det är längesedan Sverige hade en vänsterytter i den klass som unge Kacaniklic befinner sig i, och han är precis vad svenska landslaget behöver.
Jag undrar dock hur länge han blir kvar i Fulham? Det är absolut inget dåligt lag, men de större klubbarna borde vara väldigt intresserade av talangen.

Skulle vara intressant att höra Hamréns tankar, men visst förtjänar Kacaniklic en plats i startelvan!?

//M

HT besatt?

Januari 2009 började jag spela det onlinebaserade managerspelet Hattrick och sedan dess har jag blivit som besatt.
Det är ett spel som är väldigt enkelt, har inte så många välutvecklade funktioner som vissa konkurrenter, men det är väl beprövat och tidlöst.
Spelet går i kortadrag ut på att man driver sin egna fiktiva fotbollsförening, man börjar längst ned i seriesystemet och får sedan försöka klättra mot andra managers. Varje land har sitt egna seriesystem och de bästa lagen från varje land gör upp i en stor turnering precis som i verkligheten.
Jag lägger inte särskilt mycket tid på HT, men ett par gånger i veckan loggar jag in och kollar formen på killarna, kollar hur transfermarknaden ser ut och lite annat smått. På söndagar är det seriematch och därför brukar jag att logga in på lördagen för att "ta ut laget" formation m.m.
Ett roligt tidsfördriv med andra ord.

HT kräver inte att man lägger så mycket tid, men för att lyckas behöver man ha en långsiktig plan. Det är inte ett spel där man som nybörjare alltid har det så lätt och klättrar man ett par divisioner blir man lätt fast där ett par säsonger.

Har du inte HT bör du dock testa det! Det rekommenderas starkt!

//M

Varför jag håller på United

Nr 7 är min anledning till varför jag håller på United och med nr 7 menar jag Eric Cantona, en underbar spelare som var som bäst när jag upptäckte fotbollen som liten grabb.
Att hans nummer sedan övertogs av David Beckham gjorde den där 7:an ännu starkare.

Här kommer ett riktigt njutbart klipp för alla er som kommer ihåg Eric Cantona, och för er som är för unga, se det som en lektion!


//M

fredag 9 november 2012

Tårtdag!

Att till frukost bli bjuden på smörgåstårta är jäkligt gott, men förstör lunchen något!
Efter dagens personalmöte fick vi in en stor smörgåstårta, eftersom att den var så fantastiskt god så blev det att man åt lite för mycket.
Det medförde att jag idag gick på lunch proppmätt! Jag handlade en sallad men klämmer nog i mig den först i eftermiddag.

Syrran skickade en inbjudan till Skottland, får försöka hitta en lucka för det, svårt att vara ledig i december i den här branschen dock.
Skulle vara riktigt trevligt att komma över en sväng igen, det har gått några år sedan senast!

//M

Glöm inte målvakterna

Längst bak i laget står målvakten, oftast relativt ensam, oftast utpekad varje gång laget släpper in mål. Oftast med omänsklig press att prestera hundraprocentigt.
Tänk om varje utespelare hade samma utsatthet varje gång de tappar en boll...

Här kommer ett drygt tre minuter njutbart klipp från youtube där målvakterna ordagrant räddar sitt lag med fantastiska räddningar.


Samtidigt ska man också komma ihåg att målvakten är lagets förste anfallsspelare, precis som att forwards är lagets första försvarare.
Idag behöver varje framgångsrikt lag en aktiv målvakt som tränar fotspelet, komunikationen minst lika mycket som de övriga målvaktsövningarna.

//M

torsdag 8 november 2012

Första skalet hemma

Fick idag hem det första iPhone skalet med TRG -loggan. Är inte 100% nöjd, men kanske mitt fel, hade kanske kunnat fixa fram en bild med högre kvalitet. Får fixa det till nästa version.

Har idag haft J-träning som jag är riktigt nöjd med, hela träningen hade ett bra flyt och högt tempo.
Hoppas nu också att få en presentation om hur framtiden i klubben blir, senast nästa vecka hoppas jag på besked.

//M

Träning i en mot en

Att fotboll är en lagsport är självklart, faktumet kvarstår att ett lag som inte fungerar som ett kollektiv heller inte vinner, iallafall inte i det längre perspektivet.
Men samtidigt avgörs allt fler matcher av individuella prestationer, därför står teknikträning i fokus hos de allra flesta, men man får inte glömma bort vikten av träning "en mot en".
Det är en del av teknikträningen att kunna praktisera det i läget på planen, spelarna hamnar ofta i just "en mot en" i dagens fotboll.
Sedan jag började hålla träningarna för trg2/3 så har jag velat nöta tekniken med flera övningar som kommer från klubbens seniorer, idag tar vi nästa steg, vi kopierar A-lagets övningar i "en mot en" och "två mot två".
En tanke är också att köra exakt samma träningsupplägg så att spelarna från trg2/3 känner igen sig när de får chansen att träna med A-laget.
Hur mörk himmeln än ser ut just nu så ser jag solen bakom alla molnen när jag ser killarnas snabba utveckling.
Det går inte att undgå att se hur fort flera av killarna anpassar sig efter vårt "nya" sätt att jobba.

Framtiden ligger framför oss!

//M

onsdag 7 november 2012

MIF/VFF/BIF ny "superklubb"

Så länge jag levt i staden Vetlanda har jag hört diskussionerna om samarbete mellan stadens fotbollsklubbar, men varje år har det runnit ut i sanden.
2013 blir dock banbrytande.
Sveriges radio skriver idag "Ny superklubb på Höglandet".

Hvetlanda GIF tackade nej, kanske på grund av att klubben redan har påbörjat en satsning med unga talanger och anställd tränare.
Men de andra stora föreningarna, Myresjö IF, Vetlanda FF och Bäckseda IF slår ihop sin seniorverksamhet och hoppas på så sätt att höja fotbollen i Vetlanda.
Det är en satsning som många i stan har efterfrågat i flera år och jag antar att det betyder att under 2013 finns det bara två representationslag på herrsidan i Vetlanda centralort. Den nya, plus HvGIF. Ett lag i trean och ett lag i fyran.
Båda troligen med målsättning att gå upp en division redan 2013.
Hur det blir med utvecklingslag återstår att se, enligt sr.se kommer varje klubb att behålla sin egna ungdomsverksamhet upp till pojkar 15-år så ett par lag till bör ju skapas i det nya samarbetet, kanske U-lag och U17?

Om detta gynnar fotbollen i Vetlanda kan man än så länge bara hoppas på. Men alla projekt som skapas för att lyfta totalfotbollen är enligt mig bra projekt.

//M

Min far

Idag fyller min far, stort grattis till honom!
Det jag kanske uppskattar mest hos honom är att han har förmågan att göra mig lugn i alla situationer.
En annan storhet med min far är att han alltid satt familj och vänner i första rummet, han ser till att alla runt omkring honom mår bra innan han ser till sig själv. Hans oegoism har också speglat hela hans karriär där han jobbat med att hjälpa människor i nöd .
Idag är hans dag!
Grattis!

//M

tisdag 6 november 2012

Träning 06/11-12

På tisdagar brukar jag vara med på två träningar men på grund av ett viktigt möte på jobbet fick jag idag hoppa över A-lagets träning. Den senare J-träningen höll jag dock som vanligt och Milan assisterade.
Träningen hade ett helt okej flyt, för flera av killarna innehöll träningen en ny övning och därför sjunker tempot något. Men ju mer killarna kommer in i de nya träningarna och övningarna desto bättre ser det också ut.
Dagens tempo-spel som avslutade träningen visade stundtals upp riktigt bra spel och endast en match slutade mållös!
Jag gick hem med ett leende igen och det tror jag att spelarna också gjorde.
Nästa träning har vi på torsdag och då blir det en ny övning igen!

//M

Sir Alex blir staty

Under november reser Man United en staty av Sir. Alex Ferguson utanför Old Trafford. Det är som mycket annat en hyllning till managern som varit i klubben i 26 år.
På nätet florerar det en hel del olika bilder på hur statyn kommer att se ut, nedan följer en bild där skaparen har haft glimten i ögat och tänk "Fergie-time".
Statyn kommer resas utanför den läktaren som redan är döpt efter managern.

Som United-supporter känns detta som att det inte var en dag för tidigt! Sir. Alex har skapat en historia som ingen annan någonsin har lyckats vara nära och troligen kommer aldrig någon lyckas i framtiden heller.

//M

Any.DO -app

Hittade igår appen som är skapt för mig (och säkert också för många av er).
Any.DO är en app med enkel design där du kan skapa dina 2-DO-listor och välja att sortera dem efter dag eller efter kategori.
Själv brukar jag skriva massor av smålappar hela tiden, hoppas kunna vänja mig av med det nu och använda appen.

//M

måndag 5 november 2012

Min bror blir författare

Hur min bror hinner med allt är för mig ett mysterium, men inom kort tid kan han också titulera sig som författare.
Min bror, trebarnsfadern, fotbollstränaren, bitr. rektorn och nu också författaren, debuterar med boken "Om John Ahl" som inom kort kommer ut i handeln.

Läs mer på bokens hemsida: http://www.omjohnahl.se

Bilden på min bror nedan är från att vi var på Coldplay för ett par år sedan.

//M

Jag har undvikt ämnet

Elfsborg svenska mästare 2012.
Förtjänar de det?
Jag vet inte. Jag följer knappt svensk fotboll. Men alla som läser min blogg vet vad jag tycker.
Jag håller på de svenska lag som jag tror kan prestera bäst i Europa, inte bara nästa säsong utan varje säsong. På ett sätt var det därför bra att Elfsborg vann, de har kontinuitet från europakval, men jag ser dem inte som ett lag som kan gå så mycket längre än så.
Jag hade gärna sett Malmö FF, AIK, Helsingborg som de klubbar som alltid tar sig till Europa, men nu får man acceptera att Elfsborg var bäst och att de förtjänar CL-kvalplatsen.
Lycka till!

//M

söndag 4 november 2012

Dag med stil

Har ägnat dagen såhär långt åt stil, började med promenad längs sundet och kollade på nybyggnation, sedan tog vi bilen via Viken och ut till Höganäs. Där besökte vi magasin 36 vilket rekommenderas starkt! Kläder, inredning och delikatesser i mängder!
Att gå i deras lokaler är en upplevelse ut över det vanliga!

//M

lördag 3 november 2012

Heldag på Louisiana

Vi har haft en heldag på Louisiana och framförallt kollat på Nordisk Arkitektur. Uppbyggd i modellform.
Nu är vi på hotellrummet och njuter av vår alldeles egna relax innan vi ska gå vidare ut och äta.

//M

Hotell Viking

Anledningen till att man bor på Hotell Viking är många, servicen är en, gemytligheten är en annan. Vid dagens rumstilldelning fick vi en till!
När dörren öppnades möttes jag av ett toppmodernt badkar för kvällens relax och en stor härlig säng! Nu ska vi snart över till Danmark och sedan blir det lyx här i Helsingborg!

//M

Nya IPhone5 skal

Har nu beställt IPhone 5 skal, det första ska komma redan i början av nästa vecka och fungerar som korr.

Bara hojta om det är någon som är sugen! Finns även till 4/4S.

Självklart gratis (vid användning!!)

//M

fredag 2 november 2012

Milan The big boss!

Snackade med Milan i 30-40 minuter idag om framtiden och utvecklingen för både mig, klubben och spelarna, ungdomarna!
Måste säga att Milan troligen är en av de bästa människorna som jag känner, han är inte bara bra att ha när man behöver snacka av sig utan har också bra åsikter att presentera!
Hoppas att alla killar han haft i sina lag under alla dessa år också känner samma tacksamhet som jag gör för allt det jobb som han lägger ned på att utveckla ungdomar!

Nu ska jag ta helg från fotbollen och åka iväg med familjen till vackra Helsingborg!
Men först ett par timmars jobb på TS.

//M

torsdag 1 november 2012

Helsingborg i helgen!

1,5 arbetsdagar kvar, sedan rullar bilen söderut mot fantastiska Helsingborg och underbara Hotell Viking.
Ella har bokat rum och även svärföräldrarna åker ner denna helgen.
Det finns också planer på en sväng över till Danmark.
Detta känns precis som vad jag behöver!
Mopsarna får bo i Bäckaby över helgen vilket också känns skönt då jag vet att de trivs väldigt bra där!

//M